Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kanan muisti

Kanalla sanotaan olevan lyhyt muisti, mutta eduskunnan varapuhemies Tarja Filatovilla se on vielä lyhyempi. Tai sitten hän luottaa siihen, että äänestäjien muisti on olematon. Hän nimittäin vaatii työmarkkinatuen tarveharkinnan poistamista siten, että aviopuolison tulot eivät enää tukeen vaikuttaisi. Työministerinä ollessaan Filatov itse ajoi tämän tarveharkinnan sisällyttämisen lakiin ja nyt hän oppositiossa ollessaan vaatii oman työnsä mitätöimistä epäonnistuneena. Hän ei tietenkään kerro, että koko ongelma on hänen omaa aikaansaannostaan.

Filatovin aikaansaaman lakimuutoksen takia tulojen yhteensovittaminen alkaa jo silloin, kun työttömän henkilön avio- tai avopuolison bruttotulot ovat 1 384 euroa kuukaudessa. Puolison tulojen noustessa työttömän puolison työmarkkinatuki pienenee, ja kun tulot saavuttavat 2 414 euron rajan, ei työtön puoliso saa enää ollenkaan työmarkkinatukea. Hänen on elettävä täysin puolisonsa siivellä.

Luultavasti kaikkien aikojen huonoin työministeri Filatov sai aikaan paljon muutakin pahaa. Hänen ansiostaan pitkäaikaistyötön joutuu helposti käytännössä ikuiseen karenssiin ja putoaa kunnan toimeentulotuen varaan. Filatovin ansiosta lakia työmarkkinatuesta muutettiin siten, että jos pitkäaikaistyöttömän katsotaan kieltäytyneen työstä tai koulutuksesta, hän menettää oikeutensa työmarkkinatukeen kokonaan. Takaisin tuen piiriin pääseminen onnistuu vasta sitten, kun työtön on ollut viisi kuukautta joko työssä tai koulutuksessa. Pitkäaikaistyöttömäksi katsotaan 500 päivää peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saanut henkilö.  Kieltäytyminen on tarkoituksella määritelty niin löysästi, että käytännössä ainoastaan oma kuolema, kooma tai muu erittäin vakava sairaus oikeuttavat alipalkatusta työstä tai humpuukikoulutuksesta kieltäytymiseen ilman seurauksia. Lasten hoidon järjestämisen tai  työmatkan mahdottomuus ja muut pikkuseikat eivät oikeuta kieltäytymiseen. Kieltäytymiseksi katsotaan jopa se, jos työnantaja mitään selittämättä potkaisee työllistetyn kesken pestiä mistä tahansa syystä pellolle. Kieltäytymistä ei määritellä objektiivisesti, vaan sanamuoto ”katsotaan kieltäytyneen” mahdollistaa täydellisen mielivallan.

Lakimuutosta Filatov perusteli aikanaan sanomalla, että pitkäaikaistyöttömät ovat alkoholisteja, jotka eivät kuulu työttömyysturvan piiriin. Tässä maassa on jokaisella periaatteessa työpaikka, ja ellei joku sitä ota vastaan, hän kärsiköön seuraukset. Näin siis puhui SDP:n kansanedustaja ja työministeri aikana, jolloin maamme talous eli ennennäkemätöntä kukoistuskauttaan. Nyt hän on joko viisastunut tai ei muista entisiä puheitaan. Tai ainakin luottaa siihen, etteivät äänestäjät muista.

Filatovin ministerikauden ansioksi voidaan lukea myös erilaisten työllisyyskurssien määrän mieletön kasvu. Työttömät kävivät kurssin toisensa perään, mutta eivät koskaan työllistyneet. Se ei olekaan ihme, kun miettii jotain työnhakukurssin opetuksellista antia. Erään tällaisen kurssin käyneen mukaan koko kolmeviikkoinen koulutus oli kuin paluuta peruskoulun ala-asteelle kaikkine leikkeineen ja askarteluineen. Erityisen huvittavia olivat kuulemma oppitunnit, joilla opastettiin käyttäytymään oikein työpaikkahaastattelussa. Nuori konsulttileijona opasti, että haastatteluun mentäessä on puettava päälle siistit vaatteet ja kammattava tukka. Kädenpuristuksen on oltava luja, mutta ei ruhjova. Avoimeen vaikutelmaan on pyrittävä katsomalla suoraan silmiin. Näistä kursseista hyötyivät tietenkin vain ne, jotka hoksasivat ruveta kouluttajiksi. Kuulemani mukaan kouluttajalta ei paljoa vaadittu, kunhan nyt osasi laskun kirjoittaa työvoimahallinnolle.

Nyt Filatov kalastelee suosiota vaatimalla omien jälkiensä siivoamista. Näin huonomuistinen tai hävytön ihminen pitäisi siivota pois eduskunnasta.