Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Osaaminen hukassa

Pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan sählääminen varikkoalueen kaupoissa on malliesimerkki siitä, miten kunnassa voidaan tehdä kaikki mahdolliset virheet ja vielä yksi mahdoton päälle. Ensin kunta myi oman varikkoalueensa tietämättä yhtään, mihin kalusto sen jälkeen sijoitetaan. Uusien tilojen hankkimiselle tuli niin kiire. että kauppa yritettiin päätättää valtuustossa ilman kunto- ja hintaselvityksiä. Valtuusto piti asiaa kuitenkin pöydällä selvitysten saamiseksi. Viimeisenä niittinä valtuusto syyllistyi menettelyvirheeseen ja valitus uhkaa nyt kaataa päätöksen.

Kokouksessa tehtiin kannatettu ehdotus asian panemisesta pöydälle. Valtuuston työjärjestyksen mukaan puheenjohtajan olisi tullut rajata keskustelu koskemaan ainoastaan pöydällepanoa. Sen jälkeen pöydällepanosta olisi pitänyt äänestää. Jos pöydällepanoehdotus olisi hylätty, keskustelua itse asiasta olisi jatkettu päätöksentekoon asti.

Näin ei kuitenkaan toimittu, vaan keskustelu itse asiasta jatkui normaalisti. Lopuksi äänestykseen asetettiin vastakkain kunnanhallituksen esitys ja kannattettu pöydällepanoehdotus. Jos jollain lukijalla on kokemusta kunnallishallinnosta hän tajuaa heti, kuinka alkeelliseen virheeseen sorruttiin. Siksipä ei ole ihme, että päätöksestä on valitettu muotovirheen perusteella. Virhe ei kuitenkaan ilmeisesti vaikuttanut oleellisesti päätöksen lopputulokseen, joten todennäköisesti päätös pysyy voimassa. Tavattoman nolo tämä tapaus kuitenkin on.

Se on noloa valtuuston puheenjohtajalle, jonka tehtävä on johtaa kokousta työjärjestyksen mukaan. Vielä nolompaa se kuitenkin on kunnan virkamiehille, joiden tehtävänä on seurata kokousta ja tarvittaessa opastaa puheenjohtajaa. Sekä kunnanjohtajan että erityisesti pöytäkirjanpitäjänä toimivan hallintojohtajan olisi pitänyt seurata tilannetta, mutta he joko keskittyivät liikaa itse asiaan tai sitten he nukahtivat. Vielä ikävämpää on, elleivät he edes huomanneet menettelyvirhettä. Siltä asia nyt kuitenkin näyttää.

Virhe on tapahtunut ja asiasta on valitettu. Kuten sanottu, virhe tuskin vaikutti asian lopputulokseen. Ainakin se tästä kuitenkin pitäisi oppia, että joidenkin olisi syytä kerrata kiireesti ammattiinsa liittyviä perusasioita. Kuntalaki, valtuuston työjärjestys ja kokoustekniikan oppikirja voisivat olla hyödyllistä luettavaa, elleivät ne ole ennestään tuttuja.