Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Alikapitalisointi eli voiton häivytys

McDonald’s ja monet muut monikansalliset yhtiöt eivät maksa voitoistaan Suomessa veroa. Kyse ei ole siitä, etteivätkö ne tuottaisi voittoa. Kyse ei ole siitäkään, etteivätkö Suomen verolait niitä koskisi. Kyse on siitä, että ne siirtävät tulojaan matalamman verotuksen maihin heikentämällä keinotekoisesti tulostaan Suomessa.

Tämä on meidän lainsäädäntömme mukaan erityisen helppoa, koska laki ei aseta sille juuri mitään rajoituksia. Käytännössä alikapitalisointi eli voiton häivyttäminen toteutetaan siten, että Suomen yksikkö hyvästä tuloksestaan huolimatta ottaa emoyhtiöltä tarpeetonta lainaa. Lisäksi emoyhtiöltä ostetaan näennäisiä, mutta kalliita konsulttipalveluja. Korot ja kansulttipalkkiot ovat vähennyskelpoisia, joten niitä riittävästi hankkimalla ei verotettavaa jää ollenkaan. Osakkeenomistajien osingot sen sijaan maksetaan ulkomaalaisesta emoyhtiöstä, joten niihin ei nollatulos vaikuta.

Lähes kaikkialla muualla tällainen menettely on laitonta veronkiertoa, mutta Suomessa laillista verohyödyn maksimointia. Vain kaikkein ilmeisimpiin tapauksiin voidaan puuttua määräämällä jälkiveroa. Yleensä on aihetta epäillä luvatonta verokikkailua silloin, jos yhtiöllä menee Suomessa huonosti, mutta kansainvälisesti erinomaisesti. Tämän näyttäminen toteen on kuitenkin likipitäen mahdotonta. Jälkiveroista yhtiö yleensä aina valittaa, jolloin päädytään pitkiin ja kalliisiin hallinnollisiin oikeusprosesseihin. Kyllä monikansallisella suuryhtiöllä niihin on varaa, varsinkin kun myös oikeudenkäyntikulut ovat vähennyskelpoisia.

McDonald’s on toiminut Suomessa vuodesta 1984 ja tuottanut lähes koko ajan tappiota, ainakin tilinpäätösten mukaan. Emoyhtiöllä sen sijaan menee komeasti. Suomen tappiollista toimintaa on emoyhtiö rahoittanut 86 miljoonan euron pääomalainalla. Kun lainan koroista oli saatu irti kaikki mahdollinen verohyöty, antoi emoyhtiö koko varsinaisen lainan anteeksi. Sitä lainaa ei koskaan ollut aikomustakaan maksaa takaisin, vaan sen ainoa tarkoitus oli saada tulos näyttämään tappiolliselta. Näin verottajalle ei jäänyt mitään verotettavaa.

Useimmissa muissa maissa on olemassa ns. alikapitalisointisäännöksiä tällaisen kikkailun estämiseksi. Suomen päättäjät eivät kuitenkaan ole jostain syystä katsoneet niitä tarpeellisiksi. Joku päättäjistämme voisi kuitenkin ottaa asian esille, koska valtio menettää tällaisen temppuilun takia arviolta 100 miljoonaa euroa verotuloja vuosittain. Toisin sanoen valtio eli muut veronmaksajat tukevat hyvin menestyviä kansainvälisiä suuryrityksiä 100 miljoonalla eurolla joka vuosi.

McDonald’s toimii franchising-periaatteella. Se on nykyajan maaorjuutta, jossa lääninherra määrää kaiken, mutta yrittäjä kantaa riskin. Yrittäjä maksaa kyllä liiketilan vuokran yhtiön Suomen yksikölle, mutta lisenssimaksut menevät suoraan lyhentämättöminä firman pääkonttoriin. Niistä tulisi nimittäin niin paljon voittoa, että se saattaisi aiheuttaa jopa veroja. Sehän ei passaa, että kansainvälisen suuryrityksen pitäisi maksaa veroja Suomeen, eihän?