Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valtionhoitajat ja heidän äänestäjänsä

BB-juontaja ja jonkin vuoden missikisojen ex-perintöprinsessa Susanna Laine sanoi HS-viikkoliitteessä olevansa Kokoomuksen äänestäjä. Syytä hän ei tiedä. Hän nyt vain sattuu kannattamaan yrittäjyyttä ja Sauli Niinistö on ihana. Tämä sievä kana taitaakin olla oikein Kokoomuksen kannattajan mallikappale. Äänestetään fiilispohjalta, koska aivokapasiteetti ei riitä luetun ja kuullun ymmärtämiseen. Ei puolueen suosiota oikein muuten voi selittääkään.

Jos Laine ja muut samanlaiset äänestäjät osaisivat ajatella, niin he voisivat miettiä vaikkapa seuraavia asioita. Viime vaalien alla Kokoomus julistautui työväenpuolueeksi ja Katainen korotettiin maan ensimmäiseksi työläiseksi. Nyt teemana on vihreys ja ensi vuoden budjettia on laadittu korostetun vihreän julkisivun takana. Pääoma- ja ansiotuloverotusta ei kiristetä, mutta energian ja muun kulutuksen verotusta sitäkin enemmän. Verotuloja on pakko saada lisää, koska hallituksen toteuttama työnantajan Kela-maksun poisto repi valtion kukkaroon valtavan reiän.

Tuloverotusta ei kiristetä siksi, että tällä halutaan miellyttää tavallista palkansaajaa. Pääomatulojen verotuksen kiristämisestä ei Kokoomus koskaan edes puhu, vaan vaikenee koko veromuodon olemattomaksi. Kokoomus on vain todennut Kataisen ja Zyskowiczin suulla, että rikkaita pääomatulojen nauttijoita on niin vähän, ettei heitä kannata verottaa. Jo parin prosenttiyksikön nosto tuottaisi kuitenkin 150 miljoonaa euroa, joka ensi vuonna kerätään korotettuna makeisverona. Jo tämä kertoo, kenen etuja puolue ajaa.

Energiaveron nosto on Kokoomuksen mielestä vastuullista ympäristöpolitiikkaa ja tasapuolista verottamista. Tämä on sitä keinovihreää höpinää, jonka taakse todelliset syyt piilotetaan. Kaikkein varakkaimpia ja suurituloisimpia ei haluta verottaa, joten verotetaan tasapuolisesti kaikkia muita. Tässäkään ei tosin tasapuolisuus toteudu, sillä kaikkien on kulutettava jonkin verran. Pienituloisen sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan lämmityskustannukset tuplaantuvat ensi vuonna. Nin käy tietysti hyvätuloisellekin, mutta kummalla on enemmän varaa maksaa laskunsa ja kumpi palelee?

Elinkeinoelämän keskusliitto on nykyisin aina äänessä vaatimassa kansalaisilta milloin mitäkin. Tänä aamuna taas kerran ilmestyi EK:n johtaja sanomaan, että eläkeikää on nostettava. Toissapäivänä toinen johtaja ilmoitti, että teknologiateollisuuden palkkaratkaisun 1 %:n korotus on sitten se yleinen taso, jota muuallakin noudatetaan. EK on toistuvasti vaatinut opiskeluaikojen tuntuvaa lyhentämistä ja opintotuen kiristämistä. Kokoomus myötäilee yleensä EK:n vaatimuksia parin päivän viiveellä varmistaakseen sen, ettei kansa huomaisi sen olevan pelkkä EK:n käsikassara ja etäispääte.

Opintotuen suhteen on EK:n vaatimuksia kuunneltu jo etukäteen. Opintotuki on ensi vuonna ainoa tukimuoto, jota ei ole sidottu indeksiin. Kokoomuksen ja EK:n tavoitteena onkin saada rahvas pois yliopistoista ammattikouluihin, jotta työvoiman tarve tulee turvattua. Johtajat voidaan kyllä kouluttaa hyväosaisten jälkikasvusta, kuten vanhaan hyvään aikaan tehtiin.

Kokoomuksen nykyjohdosta ei ole valtiomiehiksi eikä ainakaan diplomaateiksi. Se on huomattu monta kertaa varsinkin ulkoministeri Stubbin ja puolustusministeri Häkämiehen Venäjää koskevista lausunnoista. Viimeksi pari päivää sitten Stubb repi suutaan Venäjän suuntaan sanomalla, että maa ei ole oikeastaan mikään suurvalta, vaikka haluaa sellainen olla. Katainen kuittasi ulkoministerin puheet ihmettelemällä suomalaisten reagointia ja sanomalla itsellään olevan huumorivälit Venäjälle päin. Näinkö hoidetaan välejä ison naapurin ja tärkeän kauppakumppanin kanssa? Ei kukaan ministeri mene ruotsalaisillekaan sanomaan, että olette muuten itserakkaita paskiaisia, mutta onneksi meillä on huumorivälit.

Oletteko muuten panneet merkille, että venäläisten valtiovieraiden tullessa Suomeen ei paikalla koskaan näy ulkoministeriämme? En tiedä syytä tähän, mutta saatan arvailla. Ehkä Stubb itse ei halua osallistua tai ehkä venäläiset eivät halua tavata häntä. Tai ehkä presidentti Halonen piilottaa rääväsuisen nulikan pois tärkeiden vieraiden silmistä.

Jos BB-juontajalla olisi aivot, niin hän voisi ajatella vaikkapa näitä asioita. Sama pätee hänen katsojiinsa.