Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Professional organizer tyhjentää tupasi

Jos tavaraa on kertynyt liikaa ja koti pursuaa sälästä ja roippeesta, on aika kutsua paikalle uuden ammattikunnan edustaja professional organizer eli ammattiraivaaja. Tämä USA:ssa 1980-luvulla aloittanut ammattikunta on saanut muutamia edustajia myös Suomessa. Heitä on odotettavissa lisää, koska ammattia oikein opetetaan Helsingin työväenopistossa ja alan pioneeri kirjoittaa aiheesta kirjaa. Sanomalehti Karjalainen kirjoitti uudesta touhusta ihastellen ammattikunnan pyyteettömyyttä tavaranpaljoudesta kärsivän ihmispolon pelastajana.

Ensimmäisella tapaamiskerralla raivaaja tekee tupatarkastuksen, jossa kartoitetaan, mitä turhaa tavaraa kodista viedään pois. Toisella kerralla hän saapuukin paikalle jätesäkkien ja pakettiauton kanssa ja vie tavarat mennessään. Tavarat hän pitää itse, myy kirpputorilla, vie kierrätyskeskukseen tai laittaa roska-astiaan. Sen jälkeen hän kirjoittaa asiakkaalleen laskun. Tosin haastateltu ammattiraivaaja sanoo, että paras palkkio on se, kun hän näkee asiakkaan helpottuvan tavarataakan pienennyttyä. ”Silmät säihkyvät ja ihminen vapautuu, kun turha tavara menee pussiin eikä jää kotia hallitsemaan”, kiteyttää ammattiraivaaja työnsä antia.

Erityisesti pisti silmääni artikkelin loppuosa. Siinä kerrottiin, että moni professional organizer erikoistuu auttamaan esimerkiksi adhd:ta tai autismia sairastavia. Myös vanhukset, masentuneet, dementikot ja burn outista kärsivät tarvitsevat usein apua. Tässä vaiheessa pitäisi joka ikisen ihmisen hälytyskellojen soida täysillä. Dementoituneen vanhuksen kotiin siis saapuu ammattijärjestäjä auttamaan ja vapauttamaan turhan tavaran painolastista, tekee sen täysin laillisesti ja tavaroiden lisäksi vielä laskuttaa pyyteettömästä auttamistyöstään.

Nykyaika synnyttää koko ajan uusia sairauksia, kuten nyt vaikka nettiriippuvuuden ja tavarariippuvuuden. Eipä siis ole ihme, että näistä keinotekoisista riippuvuuksista hyötyjiä ilmestyy korppeina paikalle. Onhan näitä tavarasta vapauttajia ollut ennenkin. Maaseudulla kiertelee kuolinpesien irtamen ostajia, mutta he sentään maksavat edes nimellisen hinnan tavaroiden omistajille. Varkaat vievät tavarat maksamatta, mutta he eivät sentään lähetä työstään laskua. Professional organizer on näköjään kaikkein edistynein versio kotien tyhjentäjistä.

Vähän ihmetyttää, miksi Pohjois-Karjalan valtalehti tekee puolen sivun ylistävän jutun tällaisista itseoppineista ammattiauttajista. Jos teidän lähipiirissänne on joku tavaranpaljouden keskellä asuva vanhus, niin tarkkailkaapa hänen ympärillään häärääviä auttajia.