Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Murhamiesten hyysäystä

Niin kutsuttu yleinen mielipide on ihan varma siitä, että murhamiehiä maassamme hyysätään ja taputellaan olalle. Jos vielä käräjäoikeus tuomitseekin, niin sitten tulee joku v***n Itä-Suomen hovioikeus ja vapauttaa. Eikö kuulostakin tutulta?

Tällainen käsitys on pelkkä iltapäivälehtien, keskustelupalstojen ja kapakkapöytien lietsoma urbaanitarina. Kuten urbaanitarinat aina, sekään ei pidä paikkaansa, mutta siihen uskotaan. Kaikkein eniten siihen uskovat ne, joilla ei ole mitään käsitystä lainsäädännöstä, oikeusjärjestelmästä ja tuomioistuinten toiminnasta. Roskalehdistö nostaa esille jonkin poikkeuksellisen yksittäistapauksen, mutta ei viitsi paneutua sen taustoihin. Käräjäpöytäkirjoissa kiinnostavat vain veriset yksityiskohdat, eivät oikeuden päätöksen perustelut.

Totuus on, että viimeisen vuosikymmenen aikana sekä syyttäjien että käräjäoikeuksien linja on koventunut selvästi. Tilastokeskuksen julkaiseman rikostilaston mukaan poliisi tutki viime vuosikymmenellä tehdyistä henkirikoksista jo joka kolmatta murhana. Myös syyttäjät syyttivät ja käräjäoikeudet tuomitsivat joka kolmannen tapauksen murhana. Hovioikeuksissa vain aniharva tuomio on muuttunut.

1980-luvulla murhana tutkittiin joka neljäs henkirikos, 1990-luvulla vain joka viides. Linja on muuttunut vasta 2000-luvun alusta lähtien. Syy linjan kovenemiseen on kiristynyt lainsäädäntö. 1990-luvun lopussa rikoslakia muutettiin siten, että murhan tunnusmerkistön täyttää vakaan tuuman ja harkinnan lisäksi poikkeuksellisen törkeä tekotapa. Pitkitetty tai muuten erityisen raa´asti tehty tappo tutkitaan murhana. Lakimuutos ei ennättänyt vaikuttaa vielä 90-luvun rikoksiin.

Viime vuosikymmenen aikana poliisi selvitti 1173 henkirikosta eli keskimäärin 117 tapausta vuodessa. Murhana poliisi tutki 395 tapausta, keskimäärin 40 vuodessa. Syyttäjä nosti vuosina 2002-09 yhteensä 217 murhasyytettä, mikä on 30 % kaikista syyttäjän 715 henkirikossyytteestä. Käräjäoikeudet ratkaisivat näinä vuosina 232 murhasyytettä, joista hylkäsivät vain 24. Oikeuksien henkirikostuomioista 32,4 % annettiin murhasta.

En minä kuvittelekaan muuttavani kenenkään piintynyttä käsitystä lepsuista poliiseista ja vielä lepsummista tuomioistuimista. Iltapäivälehdet pitävät kyllä huolen siitä, että totuus jää tässäkin tapauksessa asiantuntemattoman melskaamisen varjoon. Sosiaalinen nettiyhteisö pitää huolen siitä, että verta tihkuvat puolitotuudet muuttuvat ihmismielissä ehdottomaksi faktaksi. Melko varmasti joku syyttää minua murhamiesten ymmärtäjäksi, vaikka minä vain kerroin tilastojen kertomia tosiasioita. Joku taas hoksaa sanoa, että tilastoilla valehdellaan.

Ilmoitan etukäteen, että en keskustele urbaanilegendoista kuten tosiasioista keskustellaan. Jokainen saa uskoa mitä haluaa, mutta olenpahan nyt kuitenkin kertonut faktaa. Uskokaa pois, laki ja oikeuskäytäntö ovat kiristyneet, eivät lieventyneet.