Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Myydyt periaatteet

Vihreistä on kovaa vauhtia tulossa marginaalipuolue, jolla ensi kevään vaaleissa on odotettavissa melkoinen äänestäjäkato. Tämä johtuu siitä, että vihreät periaatteet -sikäli kun niitä on koskaan ollutkaan – on jo kauan sitten myyty eniten tarjoavalle. Hallituspaikat koetaan niin tärkeiksi, että puolue toimii suoraan mainostamiaan periaatteita vastaan.

Kevään lisäydinvoimalaratkaisu oli tästä ehkä räikein esimerkki. Hallitus antoi eduskunnalle yksimielisen ehdotuksen. Hallituksen vihreät ministerit olivat siis esityksen takana. Heti hallituksen esityksen antamisen jälkeen vihreät ministerit kehottivat kansanedustajia äänestämään esitystä vastaan. He tiesivät ihan hyvin, että esitys tullaan hyväksymään, mutta näin he pääsivät hurskastelemaan ydinvoimavastaisuudellaan.

Sama menettelytapa on koettu hyväksi myös ensi vuoden budjettiesityksessä. Kataisen budjettiesitys on koko hallituksen yksimielinen ja kehutusti ongelmaton ehdotus. Vihreät ovat siis täysin sen takana. Työllisyysmäärärahoja on esityksessä leikattu tuntuvasti, mutta vihreä työministeri kehuu julkisesti ehdotusta. Toisessa yhteydessä hän kuitenkin valittelee määrärahojen leikkauksia ja toivoo eduskunnan antavan rahaa lisää.

Ensi vuonna leikataan Metsähallituksen luontopalvelumäärärahoista peräti kymmenesosa eli 5 miljoonaa euroa. Tämä summa on suoraan pois kansallispuistojen toiminnasta, jota joudutaan supistamaan. Ministeri Sinnemäen mukaan tämä on ”kipeä ratkaisu”, mutta hallituksen budjettiriihessä hän ei sanonut mitään. Nyt hän toivoo eduskunnan lisäävän määrärahoja.

Tällainen toiminta on vastuun pakoilua ja piiloutumista demokratian selän taakse. Jokaisen ministerin on puolustettava omaa hallinnonalaansa ja omia periaatteitaan jo budjettiriihessä. Siellä hallituksen esitys laaditaan ja myöhemmin sitä on lähes mahdoton repiä auki. On aivan turhaa ja tekopyhää taktiikkaa vedota enää tässä vaiheessa eduskuntaan, vaikka se budjetista lopullisesti päättääkin.

Viime viikolla julkaistiin myös Vihreiden suunnitelma puolustusvoimien kehittämistarpeesta. Sitä en viitsi kommentoida sen enempää, mutta kerronpahan sen pääarkkitehdista. Hän on syyskuun alussa Kokoomukseen loikannut individualisti, joka on avoimen Nato-myönteinen. Nyt hän suunittelee oman puolueen perustamista, koska Kokoomuskin on hänen mielestään liian vasemmalla.

Hallituksen suunnitelma miinalaivan lähettämisestä merirosvojahtiin kansainvälisille vesille etenee hyvässä yhteisymmärryksessä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös vihreät ministerit ovat sen takana. Pasifismille on heitetty hyvästit, mutta sitä en ihmettele yhtään. Jokainen poliitikko haluaa olla myös sotapäällikkö.