Vaalitäky

Pääministeri Mari Kiviniemi lupasi Kontiolahdessa käydessään, että jo parin vuoden kuluttua itäsuomalaisia kouluja voidaan kokeilumielessä vapauttaa ns. pakkoruotsin opiskelusta ja korvata ruotsi venäjällä. Maakuntaan matkaavalla pääministerillä pitää aina olla hyviä uutisia, mutta tätä vaalilupaustaan Kiviniemi ei pysty täyttämään. Tai jos pystyy, niin maksumiehiksi joutuvat kokeilukoulujen oppilaat myöhemmin elämässään.

Peruskoulussa venäjää opiskelleet joutuvat aloittamaan ruotsin kielen opiskelun viimeistään lukiossa, jos aikovat joskus valmistua yliopistosta. Tällä hetkellä mistään yliopistosta ei voi valmistua suorittamatta virkamiesruotsin koetta. Niihin valtion virkoihin, joissa pätevyysvaatimuksena on korkeakoulututkinto, vaaditaan myös todistus ruotsin kielen kirjallisesta ja suullisesta taídosta. Sama koskee monia kuntien virkoja eri puolilla maata. Tämä johtuu suoraan perustuslain kaksikielisyyssäädöksestä.

“Kautta aikojen on myönnetty poikkeuksia pätevyysvaatimuksista, enkä usko, että se olisi tässäkään ongelma”, sanoo Kiviniemi. Hänen uskonsa ei ole tiedon väärti. Erivapaudet pätevyysvaatimuksista koskevat vain yksittäistapauksia ja ne myöntää viran täyttävä viranomainen. Koko erivapaus on poliitikkojen itse itselleen järjestämä takaportti, jota kautta heidät voidaan nimittää virkaan, johon he eivät ole päteviä. Viimeksi erivapautta käytettiin, kun Eva Biaudet valittiin vähemmistövaltuutetuksi ilman korkeakoulututkintoa.

Ei ole eikä tule sellaista järjestelyä, jossa yliopisto voisi vapauttaa opiskelijansa perustuslaissa säädetyistä kielitaitovaatimuksista tohmajärveläisyyden tai kontiolahtelaisuuden perusteella. Perustuslakiin ei koskaan tulla kirjaamaan sellaista pykälää, jonka perusteella tohmajärvellä koulunsa käynyt saisi automaattisesti kielitaidosta erivapauden kaikkiin valtion virkoihin.

Kiviniemi kalastelee oudoilla vesillä ja hänen puheensa on syytä kuitata pelkkänä vaalisyöttinä. Keskusta on viime aikoina profiloitunut kieliriidoilla, joten tämä lupaus on osa vaalikampanjaa. Ikäväksi sen tekee sokea innostus, jolla lupaus otettiin Pohjois-Karjalassa vastaan. Media tuntuu uskovan kritiikittömästi, että myös lupaus erivapauksista toteutetaan tuosta vaan. Siihen ei pysty Keskusta yksin ja muilta puolueilta ei tukea heru. Tulevaisuuden yliopistoissa kirotaan Kiviniemi moneen kertaan.

Tottahan se on, että Itä-Suomessa tarvitaan venäjää enemmän kuin ruotsia. Suurin osa opiskelua lukion jälkeen jatkavista nuorista ei kuitenkaan jää Pohjois-Karjalaan, vaan hajaantuu ympäri maata. Siellä ei virkoja täytettäessä kysytä mahdollista venäjän taitoa, vaan tiskiin on lyötävä todistus virkamiesruotsin osaamisesta. Tai sitten perustuslaista on poistettava ruotsin kielen tasavertainen asema viranomaisissa. Arvatkaapa, pystyykö Keskusta sen tekemään.

Kommentit (0)
  1. Kontiolahden Koulu
    25.9.2010, 21:18

    […] Vaalitäky | Uuninpankkopoika Saku Timonen […]