Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Takuueläkkeen onni

Pääministeri Kiviniemi ja valtiovarainministeri Katainen eivät ole tahtoneet löytää riittävän ylistäviä sanoja kuvaamaan takuueläkkeen mukanaan tuomaa onnea. Tämä hallitus on heidän mielestään ajatellut kaikkein huono-osaisimpien asemaa enemmän kuin mikään muu hallitus koskaan ennen. Heitä ei näytä lainkaan häiritsevän se tosiasia, että ensi maaliskuussa voimaan tuleva takuueläke päätettiin ottaa vuoden 2011 budjettiin jo alkuvuodesta 2009. Teknisesti ja virallisesti silloin istui Vanhasen hallitus, ei Kiviniemen.

Mikä sitten on tämä fantastisen upea takuueläke? Se tarkoittaa sitä, että eläkeläisen kaikki eläketulot lasketaan yhteen. Jos summa jää alle 685 euroa kuukaudessa, saa erotuksen takuueläkkeenä edellyttäen, että osaa sitä hakea. Sen saajat ovat niitä, joille on kertynyt vain hyvin vähän tai ei ollenkaan työeläkettä, esimerkiksi kotiäitinä työskennelleet tai nuorena työkykynsä menettäneet.

Käytännössä takuueläke paikkaa suoraan kuntien ja Kelan taloutta eikä eläkeläisen oma ostovoima kasva euroakaan. Ajatellaanpa vaikka laitoksessa hoidettavana olevaa vanhusta. Jo nyt laitoksen ylläpitäjä ottaa itselleen koko eläkkeen lukuunottamatta 97 euron suojaosuutta kuukaudessa. Se on tarkoitettu henkilökohtaisiin menoihin. Takuueläkkeen tuoma lisäys menee suoraan laitoksen ylläpitäjälle, koska suojaosuus ei nouse yhtään.

Kaikkein pienimmillä eläkkeillä sinnittelevät saavat usein asumistukea. Eläkkeen nousu alentaa suoraan asumistukea. Ihan samoin käy mahdollisen toimeentulotuen kanssa. Jokainen muualta saatu lisäeuro pudottaa toimeentulotukea sen samaisen euron verran. Missä on mainostettu ostovoiman lisäys?

Nyt joku väittää, että helpottaahan takuueläke elämää, koska juokseminen Kelan ja sosiaalitoimiston luukulla loppuu. Jossain aniharvassa tapauksessa näin saattaa olla, mutta 685 euroa/kk on kuitenkin niin pieni summa, ettei se asumiseen ja elämiseen riitä. Lisää on saatava asumistukena ja toimeentulotukena. Sama lomakkeiden täyttäminen ja liitteiden kopioiminen jatkuu edelleen, nyt sen työn tuloksena on vain pienemmät tuet. Samalla vaivalla sitä tukea voisi hakea enemmänkin.

En tiedä teistä, mutta minä sain kieroutunutta hupia seuratessani ministereiden hartaita ilmeitä heidän puhuessaan takuueläkkeestä. Melkein voisi uskoa heidän olevan tosissaan mainostaessaan itseään köyhien ystäviksi. Eivät he kuitenkaan oikeasti voi olla niin tyhmiä, etteivät tietäisi sitä samaa, jonka juuri kerroin.