Ympäristön hyväksikäyttöministeri

Minä ennätinkin jo ihmetellä, mihin ympäristöministeri Paula Lehtomäki katosi kieltäydyttyään Keskustan puheenjohtajuudesta ja pääministerin pestistä. Eilen ja tänään asia selvisi, hän taisikin hoidella koko suvun  bisneksiä ministerinpalkalla. Hänen puolisonsa, lapsensa ja äitinsä omistavat Talvivaaran nykyisestä nikkeli- ja tulevasta uraanikaivoksesta ”huomattavan osan”. Tämä tarkoittaa noin 300 000 euron arvoisia osakkeita.

Koska Lehtomäki TV-uutisissa kipakasti kieltyäytyi kommentoimasta suvun kahvipöytäkeskusteluja julkisuuudessa, minä rupean arvailemaan.

Talvivaaran kaivosyhtiö on ilmoittanut käynnistävänsä uraanintuotantolaitoksen rakentamisen keväällä 2011. Uraanintuotanto voi yhtiön kehitysjohtajan mukaan alkaa ensi heinäkuussa. Yhtiön on kuitenkin ensin saatava hallitukselta ydinenergialain mukainen lupa uraanin talteenottoon. Tällaista lupaa ei vielä ole, mutta sitä on haettu viime huhtikuussa. Olisikohan rumaa epäillä, että Lehtomäki on tiennyt lupahakemuksesta ja että hän myös tietää luvan olevan tulossa nopeasti ja varmasti? Lähipiirin ajoitus osakkeiden ostamisessa ainakin on osunut kohdalleen ja osakkeiden arvo nousee huimasti heti uraanintuotannon alettua.

Juridisesti asia on moitteeton. Lehtomäki ilmoitti sidonnaisuuksiaan jopa enemmän kuin laki velvoittaa. Valtioneuvostossa hän ilman muuta jäävää itsensä silloin kun lupa-asiaa käsitellään. Kaikki on siis hyvin. Miten minusta kuitenkin tuntuu pahalta, että ympäristöministeri on näin kiinteästi sidoksissa uraanikaivokseen?

Lehtomäki ei juurikaan ole loistanut ympäristönsuojelullisilla teoillaan eikä kannanotoillaan. Itse asiassa hän näyttää käsittäneen ympäristöministerin tehtävät ympäristön hyväksikäytön edistämiseksi. Hän ei ole koskaan sanonut sanaakaan saimaannorpan suojelusta, vaan sitä asiaa on hoitanut ministeri Anttila. Lehtomäen ministerikauden aikana kansallispuistoihin on sallittu hotellien lisärakentaminen. Ensi vuoden budjetissa luonnonsuojelualueiden määrärahoja vähennetään 5 miljoonaa euroa eli peräti kymmenesosa. Viime talvena hän väläytteli vesilain uudistamista siten, että moneen kertaan eri oikeusasteissa kuolleeksi julistettu ja haudattu Vuotoksen tekoallashanke heräsi taas kerran henkiin. Haja-asutusalueiden jätevesisekoilu on mennyt farssiksi.

Jos ympäristöministerin touhu on tällaista, pitäisi koko ministeriö lakkauttaa. Tahi ainakin sen nimi pitäisi muuttaa ympäristön hyväksikäyttöministeriöksi.

Kommentit (1)
 1. Oh-show-tah hoi-ne-ne
  23.9.2010, 14:14

  Päälle päin katsottuna vaikuttaa hyvinkin helposti
  Lehtomäkisten motiivina olleen sisäpiirin vinkki ja
  ahneus, muttei poissuljettava ole myöskään tyhmyys.

  Hyvässä uskossa luotan että Arkadianmäen kaarneet
  suovat Lehtomäelle luvan itse valita selityksen
  tässä hänen perin kinkkisessä uraansa liittyvässä
  uraanijupakassa.

Kommentointi suljettu.