Rusinat pullasta

Huomattavan ylipainoinen henkilö hakeutui julkisen sektorin terveydenhoidon asiakkaaksi tarkoituksenaan päästä laihdutusleikkaukseen. Lääkärit arvioivat asiakkaan kunnon huomioonottaen leikkaushoidon liian vaaralliseksi ja suosittelivat laihduttamista perinteisillä keinoilla. Kunnon kohennuttua leikkausta voitaisiin harkita uudelleen. Asiakas oli kuitenkin päättänyt laihtua leikkauksella, joten hän hakeutui yksityisen lääkäriaseman kirurgin vastaanotolle. Nyt kuntoa ei kyselty, vaan laihdutusleikkaus tehtiin heti.

Seurauksena oli hengenvaarallisia komplikaatioita ja potilas hoidettiin kiireellisenä tapauksena julkisessa sairaalassa. Lasku oli satoja tuhansia euroja. Kun hoidon maksajaa ruvettiin etsimään, pesi yksityinen terveysasema kätensä koko jutusta. Hoitovirhettä ei ollut tapahtunut, asiakas ei ollut kertonut aiemmasta käynnistään julkisella sektorilla eikä asia enää muutenkaan kuulunut yksityiselle lääkäriasemalle. Se oli jo rahansa saanut ja piti vaatimuksia korjaushoidon kustannuksiin osallistumisesta pöyristyttävinä. Kustannukset sosialisoitiin veronmaksajille, mutta voiton korjasi yksityinen.

Terveydenhoito alkaa olla jo yksityissektorille menetetty alue muuten, paitsi kustannusten osalta. Niistä vastaa edelleen yhteiskunta. Nyt yksityistäminen hiipii myös koulujen perusopetukseen laman ja säästämisen varjolla. Tänä vuonna on peruskoulujen tukiopetusta vähennetty peräti 24 %. Tukiopetuksen tarve ei kuitenkaan ole vähentynyt yhtään. Nyt monet opettajat toimivat aivan samoin kuin lääkärit. Päivät he opettavat julkisessa virassaan ja iltaisin muuttuvat yksityisfirman palveluksessa oleviksi maksullisen palvelun tarjoajiksi.

He eivät opeta yksityisesti omia oppilaitaan, koska se olisi moraalitonta. Sen sijaan he opettavat ristiin toistensa päiväoppilaita. Kustannuksista vastaavat näin alkuvaiheessa oppilaiden vanhemmat, mutta tasa-arvovaatimus on jo nostettu esille. Vain varakkaiden lasten vanhemmilla on mahdollisuus maksaa tukiopetuksesta yksityisesti. Niinpä kohta myös tukiopetus on yksityistetty vanhalla reseptillä. Julkista sektoria supistetaan tarkoituksella niin paljon, että sitä on paikattava yksityisesti. Ennen pitkää julkisen sektorin on kuitenkin osallistuttava yksityisopetuksen maksamiseen, koska perusopetusta on lain mukaan annettava kaikille tasapuolisesti.

Kuvio on täsmälleen sama, jolla terveydenhoito yksityistettiin. Ensin luodaan rikkaille ohituskaista ja tasapuolisuuden nimissä tälle ohituskaistalle on päästävä kaikkien. Kustannuksista vastaa yhteiskunta, ja se maksaa siitä paljon kalliimman hinnan kuin olisi maksanut lisäämällä omia resurssejaan ajoissa. Yhteiskunta on pelkkä liukuhihna, jolla veronmaksajien rahoja siirretään yksityisille yrityksille. Näin toimii uusliberalistinen markkinatalous, jolle kelpaa yhteiskunnan raha, mutta eivät yhteiset kustannukset.

Kommentit (1)
  1. Tuli vain tuosta laihdutusleikkauksesta mieleeni; Osissa kuntiahan tehdään jo leikkauksista olevia sopimuksia yksityisille palveluntarjoajille ja asiakasosuus on täten suurempi kuin leikkaushoito esim sairaalassa. Ja näitä on lähinnä nämä päiväkirurgiset leikkaukset 🙂 Se miksi mielestäni näkökulma on mielenkiintoinen; Tietysti, ehkä joissain tapauksissa asiakas pääsee nopeammin toimenpiteeseen..mutta.. julkisen sairaalan tekemä leikkaushoito päiväkirurgisesti maksaa asiakkaalle noin 20€-30€ , mikä nyt onkin tuossa haarukassa päivämäksun hinta sairaalassa ja yksityisellä se maksaa asiakkaalle sen vähintään 83€-90€ ja roposet päälle, riippuen missä palvelu on halvimmilleen kilpailutettu. Ja näissä tapauksissa asiakas ei voi päättää asiasta, vaan sen päättää kunta! Miksi sitten otin asian esiin: On tämä toimeentuloturvamme. Toimeentulotukea saavien henkilöiden asemassa tilanne voi olla hankala. Hyväksyykö sosiaalitoimi aina yksityisen palvelujentarjoajan palvelun menona? Ei aina ja joka kunnassa!

Kommentointi suljettu.