Ylimalkainen elämänohje

Tarvitaan sinisilmäinen hölmö tai suomalainen kansanedustaja säätämään sellainen laki, jota ei voi mitenkään valvoa, jonka rikkomista ei voi estää eikä sen rikkomiseen syyllistyvää voida rangaista. Tällainen laki on tänään voimaan tuleva tupakkalain muutos. Lakia on kehuttu maailman tiukimmaksi, koska siihen kirjatun tavoitteen mukaan tarkoitus on tehdä Suomi savuttomaksi.

Lain mukaan tupakan myynti, välittäminen tai luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä jopa vankeuden uhalla. Teoriassa savukkeen alaikäiselle tarjoaja voisi joutua vankilaan, mutta edes poliisi ei voi ottaa sitä savuketta nuorelta pois eikä estää häntä sitä polttamasta. Lain kannattajien mukaan laki antaa nuorille signaalin, että yhteiskunta ei hyväksy alaikäisen tupakointia. Minun mielestäni se antaa sellaisen signaalin, että kaikki lait ovat ylimalkaisia elämänohjeita, joita voi noudattaa halutessaan. Tai jättää kokonaan noudattamatta ja nauraa päälle.

Jo täydellisen tupakoimattomuuden tavoitteen kirjaaminen lakiin on tekopyhää hurskastelua. Ihan yhtä hyvin rikoslakiin voitaisiin kirjata, että lain tavoitteena on poistaa maasta kaikki rikollisuus. Tällaista ei kukaan menisi ehdottamaan, koska kaikki tietävät tavoitteen epärealistiseksi. Tupakkalaki on täysin symbolinen laki, joka ilmeisesti antaa lainsäätäjille syvää moraalista tyydytystä. Nyt he voivat todeta, että ovat oman osansa tehneet. Nyt vain kaikkien on elettävä lain mukaan.

Kaikkein vaarallisinta yleisen lainkuuliaisuuden kannalta on, että edes poliisilla ei ole oikeutta valvoa lain noudattamista. Poliisi voi vain pyytää tupakoivaa nuorta tumppaamaan sätkänsä, mutta ei voi takavarikoida hänen tupakoitaan. Käytännössä tämä johtaa siihen, että poliisi tuskin viitsii edes huomautella asiasta. Nuori puolestaan saattaa elämänkokemuksen puutteellisuuden takia ajatella, että minkä tahansa lain rikkominen on täysin normaalia ja hyväksyttävää.

Lakiin pitää kirjata vain käskyjä ja kieltoja, joiden rikkomisesta on säädetty rangaistus ja joita voidaan valvoa tehokkaasti. Kehoitukset ja ylimalkaiset elämänohjeet kuuluvat lain esitöihin ja komiteamietintöihin, eivät lakitekstiin.

Kommentit (3)
  1. mika rajala
    1.10.2010, 09:04

    menenkin ajelemaan polkupyörällä ilman kypärää ja jakelen tupakoita yhden kerrallaan kaikille halukkaille alle 18 -vuotiaille.

  2. Ville Honkala
    2.10.2010, 11:53

    Lisää utopistisia lakeja. Pian millään lakipykälällä ei ole mitään merkitystä. Samapa tuo, eihän valtio pysty nytkään tekemään juuri mitään ihmisten suojelemiseksi. Viidakon lait ovat voimassa. Ei auta kun luottaa ihmisten moraaliin ja hätätilassa tehdä mitä on tehtävä.

Kommentointi suljettu.