Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhden kirjan mies

Kavahdan ihmisiä, jotka ovat lukeneet ja lukevat jatkuvasti vain yhtä kirjaa, erityisesti jos se kirja on Raamattu. Tällaiseen ihmiseen törmäsin verkossa seuratessani kiivaana käytävää homokeskustelua. Hän on loviisalainen kristillisdemokraatti ja eläkkeellä oleva luokanopettaja Jouko Piho. Hän on ilmoittanut aikovansa kansanedustajaehdokkaaksi, mutta puolue ei vielä ole vahvistanut ehdokkuutta. Toivottavasti asiaa harkitaankin tarkkaan, koska minun mielestäni hänen näkemyksensä ja johtopäätöksensä ovat lievästi sanottuna outoja.

Hän uskoo maailmaa johtavien vapaamuurari-illuminaattien tappavan ja syövän pikkulapsia salaisissa saatananpalvontamenoissaan seksuaalisen hyväksikäytön jälkeen. Hän selittää ihmisten unia pitäen niitä profetioina tulevasta Pedon ja Antikristuksen ajasta. Jesajan kirjan jakeessa 58:12 puhutaan ammoin raunioituneiden rakennusten uudellen pystyttämisestä. Pihon mukaan tämä on ilmiselvä profetia paitsi Karjalan palauttamisesta, niin myös Itä-Karjalan, Vienan ja Aunuksen liittämisestä osaksi Suur-Suomea.

Luokanopettajan opintojen lisäksi hän on opiskellut teologiaa puolitoista vuotta Uppsalan yliopistossa ja saman verran jossain raamattukoulussa Dallasissa. Tällä teologisella tietämyksellään hän uskoo omaavansa näkijän lahjat ja voivansa selittää ihan kaikki maailman asiat Raamatun avulla. Hänen Raamatustaan näyttävät tosin puuttuvan kaikki lähimmäisenrakkautta korostavat kohdat, mutta maailmaloppua, tulta ja tulikiveä pursuavat kohdat on kirjoitettu isoin kirjaimin. Erityisen mieltynyt hän on Ilmestyskirjan kuvaamiin kauheuksiin, jotka tietenkin ovat ihan oven takana.

Hänen uskonsa on siis tällainen ja hän tulkoon sillä autuaaksi. Kristillisdemokraattisella puolueella taitaa kuitenkin olla ihan tarpeeksi ongelmia jo puheenjohtajansa lausuntojen kanssa. Päivi Räsäsen persoonallisuus näyttää jakaantuneen kolmeen osaan. Hän puhuu joskus puolueen puheenjohtajana, joskus kirkon uskovaisena rivijäsenenä ja joskus lääkärinä. Ilmeisesti kuulijan tehtävänä on ymmärtää, kuka milloinkin puhuu. Kirkosta vauhdilla eroavien tulisi kuitenkin muistaa, että Räsänen ei puhu eikä voi puhua kirkon suulla.

Pidän aiemman lupaukseni olla puuttumatta käytävään homokeskusteluun. Perustelut ovat ne entiset: tietoni sekä homoseksuaalisuudesta että teologiasta ovat niin olemattomat, että en osaa ottaa kantaa asioihin muuten kuin tunnetasolla. Julkisesti en tunne-elämäni liikahduksista puhu, ellen pysty perustelemaan niitä järkevästi. Nyt en pysty.

Olen kuitenkin sen verran lueskellut Raamattua, että ihmettelen Pihon omalaatuisia tulkintoja. Tai tarkemmin ajateltuna en ihmettele. Kautta aikojen on Raamatulla voitu ja voidaan edelleen perustella ihan mitä tahansa. Tätä tarkoitettaneen sanonnalla, että lukee kuin piru Raamattua.