Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Populistit ja vastuunkantajat

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi, että populistilla ei ole arvoja. Populistin on oltava notkea joka suuntaan, joten hän ei ole vastuunkantaja.

Kenellekään ei jäänyt epäselväksi, että Katainen tarkoitti populisteilla Timo Soinia ja muita perussuomalaisia. Hän olisi kyllä yhtä hyvin voinut puhua omasta puolueestaan, joka tuntuu huojuvan kuin kaisla tuulessa pyrkiessään kelpaamaan mahdollisimman monelle äänestäjälle. Viime vaalien alla kokoomus oli työväenpuolue. Sitten se muuttui vihreäksi vihreine verouudistuksineen ja nyt odotellaan vain, mistä päin tuulet seuraavaksi alkavat puhaltaa. Puolueen arvoja punnitaan parhaillaan käytävässä tolkuttomassa homokeskustelussa, ja Katainen veti jo tiukkoja linjauksia. Niiden mukaan kaikki käy.

Katainen linjasi jämäkkään tapaansa, että kokoomus kannattaa tasavertaisia oikeuksia avioliitto- ja adoptioasiassa, jos tulevissa hallitusneuvotteluissa niin halutaan. Tästä voi päätellä, että ellei niin haluta, niin puolue on valmis niitä myös vastustamaan. Puolueen kansanedustajat saavat kuitenkin päätää asiasta ihan niin kuin haluavat.  Tämäkö on sitä tiukkaa ja vastuullista linjausta, jota joka suuntaan notkeilta populisteilta puuttuu?

Populistit eivät myöskään osaa kantaa vastuuta, mutta kokoomus osaa. Miten sitten on selitettävissä, että nykyinen hallitus ei ole aikonutkaan tehdä mitään suuria ratkaisuja, vaan on siirtänyt kaiken suosiolla yli vaalien? Kokonaisverouudistus ja työurien pidentämisen päätökset on lykätty tuonnemmaksi. Voisiko syynä olla se, että kukaan ei vielä tiedä, kenen kanssa kokoomus käy seuraavia hallitusneuvotteluja? Täytyy kuulostella, mistä päin vaalien jälkeen tuulee.

Kataisen eilinen foorumi oli puoluevaltuuston kokous, joten hänen puheensa oli tietenkin vain oman porukan hengennostatustilaisuus. Ei siellä ollut tarkoituskaan vetää mitään suuria linjauksia, vaan pelkästään vahvistaa oman seurakunnan uskoa. Siellä pidetyt puheet voisi sivuuttaa pelkkänä poliittisena löpinänä, ellei niistä paistaisi läpi perussuomalaisten pelko. Ihan sama pelko tuntuu riivaavan muitakin puolueita. Niin kokoomus kuin vihreätkin korostavat nyt omaa vastuunkantokykyään ja väittävät, että perussuomalaisilta sitä puuttuu.

En minä tiedä, puuttuuko sitä. Ei sitä tiedä vielä kukaan muukaan, koska vaaleja ei ole vielä käyty. Kun tässä nyt kuitenkin demokratiassa eletään, niin vaalien tulos ratkaisee perussuomalaistenkin aseman. Sitten vastuullisuus selviää jos on selvitäkseen, mutta epävarmuus tulevasta saa näköjään vähän kaikkien käytökseen populistisia vivahteita.