Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kunta ja tiedonvälitys

Kun kunta tumpeloi jatkuvasti omassa päätöksenteossaan, niin paikallislehti vaikenee asioista hienovaraisesti. Jos juukalaiset olisivat riippuvaisia vain oman paikallislehtensä Vaarojen Sanomien uutisannista, ei kunnan asioista tiedettäisi mitään muuta kuin tulevaisuuden kauniit visiot. Ainoat kuntauutiset näyttävät siltä, että ne on laadittu kunnanvirastossa.

Coronarialle ulkoistetut terveyskeskuspalvelut eivät toimi minkään muun kuin laskutuksen osalta. Paikallislehti ei ole kertaakaan uutisoinut asiasta, vaikka sosiaali- ja terveyslautakunta yrittää epätoivoisesti huomautuksin ja uhkasakoin saada Coronarian noudattamaan sopimusta.

Kunta myi oman varikkoalueensa ja päätti ostaa uuden. Ensimmäinen valtuuston ostopäätös kaatui maailman alkeellisimpaan menettelyvirheeseen, kun kannatettu palautusehdotus asetettiin äänestyksessä vastakkain varsinaisen päätösehdotuksen kanssa.

Valtuusto päätti asian uudelleen, mutta nyt sama valittaja vetosi ylihintaan ja sitä myötä toimivallan ylittämiseen. Alueen myyvälle yritykselle epäiltiin luvatun laitonta subventiota liian suuren kauppahinnan muodossa. Nyt hallinto-oikeus on kieltänyt ostopäätöksen täytäntöönpanon siihen saakka, kunnes ennättää käsitellä varsinaisen valituksen. Täytäntöönpanokielto antaa aiheen olettaa, että valitus ei ole ihan tuulesta temmattu.

Vaarojen Sanomien toimittaja on paikalla valtuuston kokouksissa, tai ainakin hänen pitäisi olla. Eri asia on, mitä toimittaja ymmärtää päätöksenteosta. Ainakaan kesällä pidetystä kokouksesta, jossa menettelyvirheeseen kaatunut päätös ilmeisen sekavissa oloissa runnottin läpi, ei toimittaja jutun perusteella ollut ymmärtänyt yhtään mitään. Lehden kuvaus tapahtumista oli lievästi sanottuna hämmentynyt.

Ongelmana ei kuitenkaan ole toimittajien ammattitaidon puute, vaan lehden ja kunnan väliset sidonnaisuudet. Kunnanhallituksen puheenjohtaja on myös paikallislehteä julkaisevan Juuka-seuran puheenjohtaja. Tällä nurinkurisella tilanteella on pitkät perinteet, sillä henkilöiden vaihtumisesta huolimatta tämä kahdella tuolilla istuminen on jatkunut jo ainakin neljännesvuosisadan.

Tällaisissa olosuhteissa ei kunnan toiminnasta kirjoiteta mitään muuta kuin mukavia asioita ja niistäkin kirjoitetaan kieli keskellä suuta. Ikävät asiat vaietaan kuoliaaksi. Ei ole mikään ihme, että muutaman vuoden sisällä kaksi lehden päätoimittajaa on jäänyt pitkälle sairaslomalle. On varmasti turhauttavaa täyttää lehti vain hirvipeijaisista, syntymäpäivistä ja kylätoiminnan pikku tapahtumista kertovilla jutuilla, kun oikeaakin asiaa olisi.