Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Se on salaisuus

Mitä yhteistä on EU:n maataloustuen saajilla ja Kontiolahden kunnanjohtajan erottamisaloitteen allekirjoittaneilla kunnanvaltuutetuilla? No se, että heidän nimensä ovat nykyisten tulkintojen mukaan salaisuuksia.

Viime tiistaina EU:n tuomioistuin teki päätöksen, jonka mukaan julkiset rekisterit yksityishenkilöille maksetuista tuista rikkovat yksityisyydensuojaa. Tämän seurauksena Suomen maaseutuvirasto sulki avoimen hakupalvelunsa internetissä eilen. Ohje tuli suoraan EU:n komissiolta. Enää on siis ihan turha yrittää saada selville sitä, kuinka paljon joku yksittäinen henkilö saa maataloustukea, mutta yhtiömuotoisten tuensaajien tiedot ovat ainakin toistaiseksi julkisia.

Olen aina ollut sitä mieltä, että jos jokin asia on pidettävä salassa, niin ei se yleensä päivänvaloa kestäkään. Maataloustukien salaamisessa on kyse keski- ja eteläeurooppalaisen hallintokulttuurin leviämisestä myös perinteisesti avoimiin Pohjoismaihin. Tässä kävi ihan niin kuin epäilijät jo kauan sitten sanoivat. Suomen piti viedä omaa avointa hallintomenettelyään muuanne Eurooppaan, mutta kävi täsmälleen päinvastoin.

Kontiolahden kunnanvaltuusto teki aloitteen kunnanjohtaja Kari Käyhkön irtisanomisesta. Sen allekirjoitti peräti 33 valtuutettua, mutta heidän nimiään on turha etsiä internetissä olevasta pöytäkirjasta. Vs. kunnanjohtajana toimivan hallintojohtaja Riitta Himangan mukaan nimilistat karsitaan kaikista valtuustoaloitteista systemaattisesti pois. Näin on tehty jo kauan yksityisyyden suojan nimissä noudattaen pilkuntarkasti Kuntaliiton verkkotiedottamisohjeita.

En tiedä Himangan koulutusta, mutta juridiikasta hän ei ymmärrä yhtään mitään. Valtuustoaloitteen tekijöiden nimien salaamiselle ei löydy minkäänlaisia laillisia perusteita. Lähtökohtaisesti kaikki poliittinen toiminta on julkista ja kunnanvaltuutettujen luottamustoimessaan tekemät asiat ovat ihan varmasti julkisia. Jos Kuntaliiton verkkotiedottamisohjeita voi näin älyttömästi tulkita, on liiton kiireesti kerrottava myös Himangan kaltaisille pelokkaille orjailijoille, että lakia saa silti noudattaa.

Kuntien kakkosjohtajiksi heti kunnanjohtajan jälkeen valittavilta kunnansihteereiltä tai hallintojohtajilta vaaditaan yleensä virkaan soveltuva korkeakoulututkinto. Aika usein valittavat ovat hallinto- tai valtiotieteen maistereita. He ovat opiskelleet lakia juuri sen verran vähän, että he eivät ymmärrä siitä mitään, mutta luulevat tietävänsä kaiken.

Julkisella sektorilla yksityisyyden suoja on hoidettu vähän liiankin hyvin, mutta onneksi sentään on olemassa ihmisiä, joilla ei ole mitään yksityisyyden suojaa. He ovat tupakoitsijoita. Sanomalehti Karjalainen kirjoittaa tänään, että lokakuun alussa voimaan tullut tupakkalain tiukennus on ajanut Pohjois-Karjalan ammattiopiston tupakoivat opiskelijat kadulle, pois koulualueelta. Siellä he häiritsevät liikennettä, tukkivat kevyen liikenteen väylät ja roskaavat. Lehti julkaisi oikein kuvan, jossa kymmenen nuorta tupakoi ulkona kahdessa ryhmässä. Kaikki ovat selvästi tuttujensa tunnistettavissa. Nimiä ei sentään mainittu, mutta kuvatekstin mukaan he ovat haitaksi liikenteelle ja tietä rumentavat tupakantumpit.