Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kotirambot

Joukko keski-ikäisiä, ylipainoisia, monenkirjaviin taisteluasuihin sonnustautuneita miehiä leikkii sotaa kovilla panoksilla sotilaskäyttöön tarkoitetuilla sarjatuliaseilla. Kyse ei ole amerikkalaisista sotahulluista eikä 1930-luvun suojeluskuntalaisista, vaan ihan nykymenosta Suomessa. Näin voi päätellä Helsingin Sanomien jutusta, jonka mukaan pääesikunta on joutunut antamaan tiukan määräyksen aseiden käytöstä vapaaehtoisessa maanpuolustuskoulutuksessa.

Puolustusvoimat on vaitonainen tiukkojen määräysten taustoista. Toimittaja on kuitenkin käskyn sanamuodosta tullut siihen tulokseen, että armeijan alueilla on järjestetty laittomia ammuntoja. Pääesikunta on nimittäin erikseen kieltänyt yksityisten sarjatuliaseiden käyttämisen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen ja reserviläisyhdistysten ammunnoissa.

Yksityisten sarjatuliaseiden käyttö on aina laitonta. Sarjatuliaseisiin eivät edes saa lupaa muut kuin kokeneet asekeräilijät, ja heidänkin aseensa asetetaan ampumakieltoon. Yksityisten taisteluammuntojen järjestäminen yleensäkin on laitonta, koska taisteluammuntoja saa järjestää vain Puolustusvoimat.

Koska toiminta on vielä erikseen nimenomaisella käskyllä kielletty, on jotain täytynyt jo tapahtua. Asialla ovat mitä ilmeisimmin olleet Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ja reserviläisyhdistysten kotirambot. Reserviläisyhdistyksistä minulla on aina ollut kutakuinkin myönteinen kuva, mutta joidenkin yhdistysten nokkamiehet ovat ilmeisesti menneet maanpuolustusinnossaan liian pitkälle. MPK taas kostuu minun käsitykseni mukaan vähän tärähtäneistä aikamiehistä, joilla pikkupojan paukutteluinto ja maanpuolustushenki ovat sekoittuneet epämääräiseksi uhoksi.

Pari vuotta sitten jossain ajankohtaisohjelmassa näytettiin tällaisen porukan aseetonta metsäleiriä. Miehet näyttivät olevan kuntonsa ja ikänsä puolesta joko nostoväen vihoviimeistä luokkaa tai jo kokonaan asevelvollisuudesta vapaita. Taisteluasut olivat mielikuvituksellinen yhdistelmä käytännöllisiä metsävaatteita univormujen yksityiskohdilla koristeltuina. Henki näytti olevan kova ja miehinen äijäilmapiiri vallitsi.

Mistä nämä äijät sitten saavat sodanaikaisia aseita? Eivät ainakaan oikeilta asekeräilijöiltä, jotka tuskin antavat aarteitaan käytettäviksi laittomaan toimintaan. Aseet lienevät sota-ajan ja asekätkentäjutun peruja ja siten  laittomia.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys kokoaa riveihinsä kaikenkarvaisia suojeluskunta- ja kodinturvajoukkojen ihailijoita. Ydinporukka on asiallista ja ihan järkevin perustein liikeellä, mutta joillakin paikkakunnilla jo muutama kellokas saattaa kääntää toiminnan kummalliseksi.

Näiden intomielien kannattaisi pyrkiä vapaaehtoisesti kertausharjoituksiin. Puolustusvoimat osaa antaa asiallista ja vastuuntuntoista ampumakoulutusta, koska se on yksi sen perustehtäviä. Jos oikein kovasti pyytää, niin sinne saattaa päästä vielä senkin jälkeen, kun ikää alkaa olla liikaa.