Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Populismin sudenkuoppa

Sanakirjan määritelmän mukaan populismi politiikassa on laajan kansansuosion tavoittelua vaatimalla sellaista, mitä kansan suuri enemmistö haluaa. Vaatimukset esitetään yksinkertaisina iskulauseina, ”varsinaisen kansan” kehumisena ja vastustajien räikeänä pilkkaamisena (Iso sivistyssanakirja 2005).

Timo Soinin kesäkuisen blogikirjoituksen mukaan populistin arvomaailmalle on luonteenomaista perheen, uskonnon, rehellisyyden, kovan työnteon, pienyrittäjyyden, vakiintuneiden perinteiden ja oman yhteisön arvostaminen ja puolustaminen. Populisti vastustaa korruptiota, byrokratiaa, suurta rahaa, suuria yksiköitä, yhteiskunnan ja järjestöjen ylisuurta valtaa, vanhoja puolueita ja hyvien tapojen vastaista rappiota.

Tämän hengästyttävän luettelon voisi kuitata lyhyemmin sanomalla, että populisti kannattaa kaikkia hyviä asioita ja vastustaa kaikkia huonoja asioita. Kansa tietää, mikä on oikein ja mikä väärin, ja populisti taas tietää, mitä kansa ajattelee.

Valtaan päästyään populisti joutuu omaan ansaansa, koska hänestä tulee yhteiskunnan eliittiä. Sanakirjan mukaan eliittiä on yhteiskunnassa keskeisiä päätöksiä tekevä poliittinen ryhmä tai puolue. Kansa tunnetusti vastustaa yhteiskunnan eliittiä. Silloin kansan syvät rivit etsivät uudet populistit, jotka vastustavat eliittiä. Koskaan ei mistään ole löytynyt vallanpitäjiä, jotka aina tekevät vain kansaa miellyttäviä päätöksiä.

Tämä on vallankumouksen ikuinen ongelma. Vallankumousta tarvitaan kaatamaan yhteiskunnan valtarakenteet ja korvaamaan ne uusilla. Sitten vallankumouksellisista tulee yhteiskunnan valtarakenne ja tarvitaan uutta vallankumousta.

Ja miten tämä nyt liittyy mihinkään? Miettikää sitä ihan itse.