Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kognitiivinen dissonanssi

Tietääkö ihminen näkemänsä perusteella vai näkeekö tietämänsä perusteella? Näkemistä tietämisen perusteella sielutieteilijät sanovat kognitiiviseksi dissonanssiksi. Sillon ihminen ottaa vastaan vain sellaista tietoa, joka vastaa hänen ennakkoluulojan ja ennakkokäsityksiään jostain asiasta. Kaikki siitä poikkeava sivuutetaan täysin.

Monet ovat vakuuttuneita siitä, että maahanmuuttajat saavat kaiken ilmaiseksi. Sosiaalitoimi järjestää heille parhaat asunnot, merkkivaatteet, taksikyydit, oman auton, lautasantennin ja käyttörahaa vielä tarpeen mukaan. Näin ajattelevalle voi kyllä kertoa, että toimeentulotuen myöntäminen on tiukasti laissa säädeltyä toimintaa ja se perustuu tarkkoihin tulo- ja menolaskelmiin. Laskennallinen vajaus myönnetään toimeentulotukena. Sen lisäksi voi poikkeuksellisiin menoihin saada harkinnanvaraista toimeentulotukea.

Ennakkoasenteiden vallassa oleva kyllä kuuntelee sujuvasti ja näyttää ymmärtävän asian. Tosiasiassa hän ei ole kuunnellut eikä ymmärtänyt yhtään mitään, koska hänen aivoissaan oleva lukko estää uuden tiedon omaksumisen. Kun hän seuraavan kerran lukee netin keskustelupalstalta, kuinka kummin kaima oli kuullut tutun sosiaalityöntekijän sanoneen, että maahanmuuttajille kustannetaan ihan kaikki, hän riehaantuu. Tämä informaatio vastaa täysin hänen omaksumiaan ennakkoasenteita, joten sen hän uskoo heti.

Ihan sama ilmiö on nähtävissä suhtautumisessa pitkäaikaistyöttömiin. Jonkun mielestä he ovat yhtenäinen joukko juoppoja ja työhaluttomia pummeja, joilla on mielenterveysongelmia. Heidät pitäisi toimittaa pakkotöihin ja ottaa kaikki avustukset pois, niin he ryhdistäytyisivät. Tämän on ihan pakko pitää paikkansa, koska näin ajattelija ei itse ole koskaan ollut päivääkään työttömänä.

Kyllä tällaisellekin ihmiselle voi selittää, että mitään yhtenäistä joukkoa ei ole, vaan jokaisella on ihan oma elämäntilanteensa. Selittäminen on kuitenkin tuuleen huutamista, koska kognitiivinen dissonanssi estää tehokkaasti kaiken uuden tiedon omaksumisen. Tällainen ihminen menee uutta tietoa saatuaan kotiin ja laatii yleisönosastoon kirjoituksen siitä, kuinka tekemätöntä työtä riittää kaikille halukkaille.

Miettikääpä joskus omia asenteitanne. Siellä jossain luuraa ihan varmasti se ennakkoasenne, joka estää omaksumasta uutta tietoa ja pakottaa vahvistamaan jo opittua ajattelua.