Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Roskasakin vihaaja

Hallituspuolue kokoomus korostaa puheenjohtajansa Jyrki Kataisen suulla, että suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei aiota romuttaa. Lupaus kuuluu, että myös heikompisaattoiset pidetään mukana eikä kaikkein huono-osaisimpien etuuksia leikata. Näin onkin syytä sanoa, mikäli aikoo myös vaaleissa säilyttää mielipidemittauksissa saavutetun suurimman puolueen aseman.

Jos ukkopuolueen viralliset puheet ovatkin maltillisia, niin samaa ei voi sanoa nousevan nuorison mielipiteistä. Kokoomuksen nuoret julkaisivat marraskuun puolivälissä ohjelmansa, jonka mukaan mm. kaikki sosiaalietuudet on karsittava minimiin ja kuntien toiminta on yksityistettävä. Tämä on ihan suoraan uusliberalistisen talousteorian oppikirjasta. Kokoomusnuoret puhuvat kuin hyvin koulutetut papukaijat, jotka eivät edes ymmärrä omia puheitaan.

Yksi kokoomuksen nuorista toivoista on Joensuun yliopistossa opiskeleva Juho Malinen. Hänen toissapäiväinen bloginsa 54781-maahanmuuttajiakin-suurempi-kuluera-valkoinen-roskasakki saa suorastaan sanattomaksi.

Malinen niputtaa kaikki kaikki työttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat surutta alimpaan kastiin, valkoiseksi roskaväeksi, jolla ei ole mitään arvoa. Vastatessaan bloginsa saamiin kommentteihin Malinen laajentaa roskasakin käsitettä myös niihin tavallisiin työssäkäyviin, joilla ei ole elämässään korkeita tavoitteita. Hän antaa ihmisarvon ja elämisen oikeuden vain niille, jotka jakavat saman aatemaailman hänen kanssaan. Työssä pitää ansaita rutkasti rahaa ja pyrkiä koko ajan eteenpäin urallaan. Tavallinen palkkatyö, jolla elättää ihan hyvin itsensä, on halveksittavan roskasakin joutavaa rimpuilua.

Lopuksi Malinen kysyy, pitääkö tälle roskaväelle ylipäätänsä tarjota edellytykset jatkaa mitäänsanomatonta elämäntapaansa. Hän lopettaa kirjoituksensa pahasti kesken, koska juuri tästä haluaisin esittää hänelle muutamia kysymyksiä. Miten tälläinen arvoton elämäntapa lopetetaan, mitä näille ihmisille Malisen mielestä pitäisi tehdä? Pitäisikö heidätkin kenties lopettaa? Ehkä on parempi, että en saa kysymyksiini vastausta.

Mistä ihmeestä sikiää tällaisia elitistisiä kakaroita, joilta näyttää kokonaan puuttuvan se ihmisjärjen osa, jota ymmärrykseksi sanotaan? Mikä luonnevika saa ihmisen halveksimaan toisia ihmisiä näin suunnattomasti? Ja ennen kaikkea, millä oikeudella joku niputtaa kaikki itsestään poikkeavat ihmiset alempiarvoisiksi, joiden elämäntapa joutaa hävittää?

Malinen erehtyy pahasti kuvitellessaan, että joku oikein pyrkimällä pyrkii tavoitteettomaan ja näköalattomaan elämään. Jokaisella on oma elämänsä ja oma tarinansa, mutta ei sellainen tällaisia ylimyksiä kiinnosta. He katsovat nuoruuden kirkasotsaisella fanatismilla maailmaa ja ainoa toivo on, että elämä heitä vielä opettaa.

Heidän maailmankatsomuksensa perustana on, että jokainen syö itse saaliinsa ja jakaa sen korkeintaan omien penikoidensa kanssa. Minut on kasvatettu ajattelemaan niin, että ihan kaikki yritetään pitää mukana ja annetaan jokaiselle jotain. Jos ei muusta syystä, niin edes vastavuoroisuuden toivossa. Ei sitä koskaan tiedä, ketä vielä tarvitaan.