Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kansan asialla

Kansanedustaja Sanna Perkiö (kok) ehdotti eilisen Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että kotitalousvähennys pitäisi laajentaa koskemaan kotien taidehankintoja. Ammattitaiteilijan kotitalouksille palveluna tekemä tilausteos tai kotona järjestetty taide-esitys pitäisi sisällyttää kotitalousvähennykseen. Lisäksi yksityishenkilön taidesijoittamista pitäisi kohdella verotuksessa samalla tavalla kuin vaikkapa osakesijoittamista ja sijoitusasuntoja voiton, tappion ja välityskulujen osalta.

Eipä ihan turhaan julkaistu viime viikolla tutkimusta, jonka mukaan päättäjät ja köyhät elävät eri maailmassa. Kokoomuksen kansanedustaja tuntee syvää huolta talvisten takkailtojen viihdykkeeksi kotona järjestettävien taideperformanssien verovähennysoikeudesta, kun köyhä kansa seisoo palelemassa leipäjonoissa.

On sentään hyvä, että istuva kansanedustaja kertoo jo hyvissä ajoin ennen vaaleja tärkeimmät huolenaiheensa. Jokainen voi ihan itse päätellä, miten paljon tällainen ihminen tietää edustamansa kansan todellisuudesta. Kotitalousvähennys on alunperin tarkoitettu kodin ja vapaa-ajan asunnon remonttikuluihin sekä hoiva- ja kodinhoitotyöhön. Mikään ei tietenkään estä laajentamasta sitä eliitin taideharrastuksiin tai vaikka eroottisen tanssijan palkkaamiseen, jos vain kansa edustajiensa välityksellä niin haluaa.

Tapani mukaan hyppään taas historiaan. 1600-luvun alusta lähtien Ruotsista tehtiin nopeasti ohuen yläkerroksen hallitsema yhteiskunta. Varallisuuserojen huikea kasvu aiheutti koko talouden pysähtymisen, kun kaikki rikkaus keskittyi aatelille. Kaupaksi kävivät vain ylellisyystarvikkeet, eikä kukaan voinut niitäkään hankkia kotiinsa mahdottomia määriä. Niinpä kansa ihan konkreettisesti kuoli nälkään pettuleipä suussaan samaan aikaan, kun aateliskartanoissa järjestettiin taide-esityksiä ja maalautettiin uljaita muotokuvia. Historian pyörää halutaan näköjään väkisin kammeta taaksepäin.

Onhan asiassa tietysti myös taiteiljoiden näkökulma. Jokainen taiteilija on varmasti palkkansa ansainnut ja ehdotettu menettely saattaisi tarjota lisää työtilaisuuksia. Minusta vain tuntuu ajatuksena tavattoman vastenmieliseltä, että koko kansan verovaroin pitäisi tukea yläluokan taideharrastusta. Ihan kuin heillä ei olisi siihen varaa jo muutenkin.

Ja älkää nyt vain sanoko, että koskisihan kotitalousvähennys myös köyhiä. Perusteltiinhan ehdotettua kerjäämiskieltoakin sillä, että se olisi kieltänyt myös rikasta istumassa kadunkulmassa kerjäämässä. Todellisen vastakkainasettelun aika ei ole ohi, se on vasta tulossa.