Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Politiikkaa vai vihanlietsontaa?

Poliittisen kielenkäytön ja vihanlietsonnan välinen raja tuntuu olevan hämärtymässä, tai ainakin se on muuttunut hyvin liukuvaksi. Maailma miettii nyt sitä, vaikuttiko Sarah Palinin johtaman Teekutsuliikkeen kiikaritähtäinmainonta henkisesti tasapainottomaan mieheen ja sai hänet tarttumaan aseeseen. Timo Soini kirjoitti vuodenvaihteessa blogiinsa pitävänsä pari viikkoa lomaa ja palaavansa sitten kaupunkiin – Colt vyöllä.

USA:n tapausta en pysty tiedoillani analysoimaan ja Soini puhui ihan selvästi vertauskuvallisesti ja värikkäästi, kuten hänellä on tapana. Hänen puheissaan en näe mitään uhkausta tai yllytystä, mutta muualla niitä kyllä näkyy.

Hitler kirjoitti kirjassaan Taisteluni näin: ”Suuri yleisö on sokeaa ja tyhmää, eikä tiedä, mitä se tekee. Se on asenteiltaan primitiivinen.” Tämän primitiivisen suuren yleisön mieliä muokkaamaan natsit perustivat oman lehden, nimeltään der Stürmer. Lehden sisältö oli äärimmäisen vastenmielistä rotupropagandaa, jota höystettiin karkealla pornografialla. Päätoimittaja Julius Streicher ei ollut edes natsipuolueen johdon erityisessä suosiossa, mutta hän oli hyödyllinen vedotessaan juuri massojen alhaisimpiin vaistoihin. Siksi häntä siedettiin. Nürnbergin oikeudenkäynnissä älyllisesti kehittymättömäksi ja todennäköisesti mielisairaaksi todettu Streicher sai kuolemantuomion.

Facebookissa leviää perussuomalaisten tai ainakin heidän innokkaiden kannattajiensa julkaisemia der Stürmeriin verrattavissa olevia linkkejä ja kommentteja. Ties mistä peräisin olevissa videopätkissä mässäillään väkivallalla, pedofilialla, kivityksillä, seivästyksillä, elävältä polttamisilla ja sodalla. Viesti on selvä: näin islaminuskoiset tekevät meille ja lapsillemme, jos emme taistele heitä vastaan. Kommentit puhuvat omaa karkeaa kieltään: monet ilmoittavat halukkuutensa päästä tekemään näille kusipäisille islamisteille täsmälleen samoin. Joskus tuntuu siltä, että käynnissä on ihan oikea uskonsota, johon värvätään puhdasrotuisia kristittyjä.

On sanomattakin selvää, että kyseessä on marginaali-ilmiö. Ei kukaan voi tosissaan kuvitella, että tällaiset kiihkoilijat oikeasti saisivat mitään valtaa saivatpa perussuomalaiset millaisen vaalivoiton tahansa. Puolueen pitäisi kuitenkin ymmärtää, että tällainen kiihkoilu on tehokkain keino karkoittaa äänestäjiä. Vihaa sylkevät äänenpainot peittävät alleen järkevien ja maltillisten ehdokkaiden ihan älykkäät ja varteenotettavat puheet.

Nämä ääriainekset eivät itse näytä ymmärtävän, että heitä siedetään vain vaaleihin asti. Valtaa heille ei tulla missään tapauksessa antamaan, vaan he saavat mennä takaisin sinne marginaaliin mistä ovat tulleetkin.