Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Julkista emävatulointia

Juuan ja Kolin puolueeton paikallislehti Vaarojen Sanomat närkästyi syvästi viime viikolla Juuan kunnanvaltuustossa käydystä keskustelusta, joka ilmeisesti lehdessä koettiin pyhäinhäväistykseksi. Siellä nimittäin arvosteltiin lehden uutisointia kunnan päätöksentekoa koskevissa asioissa. Erään puheenvuoron mukaan lehti on toiminut tuomarina, esittänyt omia mielipiteitään ja arvostellut erityisesti SDP:n valtuutettujen toimintaa.

Viime viikon numerossaan lehti latasi täyslaidallisen tällaisia puheita vastaan tyylillä, josta ei kunnianloukkaus ollut kaukana. Ainakin loukkaavaa teksti oli. Päätoimittaja moitti SDP:n valtuutettuja siitä, että nämä yleensä ottivat koko asian puheeksi, kun piti päättää ”täysin rutiiniluonteisesta” asiasta, eli kunnan ilmoitusten julkaisemisesta lehdessä. Pääkirjoituksessa käytettiin sellaisia ilmaisuja kuin julkinen emävatulointi, laulaja ja säestäjä, huudettiin herranjestasta moisille puheille ja käskettiin valtuutettuja katsomaan peiliin.

Tänään lehden yleisönosastossa julkaistiin odotetusti kolme kirjoitusta aiheesta. Kirjoittajina olivat ne SDP:n valtuutetut, joita vastaan lehti suoranaisesti hyökkäsi. Kaikki kirjoitukset olivat ansiokkaita, vaikka käsittelivät asiaa hiukan eri näkökulmista. Minun ajatteluni mukaan parhaiten maaliin osui Sinikka Väyrynen, joka otti esiin myös juridisen näkökulman.

Lehden päätoimittaja erehtyi pahasti sanoessaan kunnan ilmoituslehdistä päättämisen olevan täysin rutiiniluonteinen asia. Sitä se ei missään tapauksessa ole, vaan se on valtuuston vapaasti harkittavissa oleva vuosittainen päätös siitä, mitkä lehdet saavat kunnalta merkittäviä ilmoitustuloja. Kuntalain 64 § mukaan kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne julkisten kuulutusten ilmoitustaululla sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla.

Paikallislehti on perinteisesti ilman muuta ollut yksi ilmoituslehti, mutta se ei tee päätöksestä rutiinia. Jos valtuusto haluaisi, voitaisiin lehti pudottaa pois listalta. Itse asiassa lain sanamuoto mahdollistaa jopa sen, että ilmoitukset julkaistaisiin vain kunnanviraston ilmoitustaululla. Siinä mielessä minkään lehden ei kannata hirveästi loukata ketään yksittäistä valtuutettua eikä ainakaan valtuustoryhmiä.

Mielestäni valtuuston keskustelu oli juuri sitä periaatekeskustelua, jota silloin tällöin on käytävä. Tässä tapauksessa peilin eteen kannattaisi marssittaa lehden päätoimittaja, ei totuuden kärjekkäitä sanoja lausuneita valtuutettuja.

Minun mielipiteeni itse asiasta eli lehden uutisoinnin linjasta ei liene kenellekään yllätys. Vaarojen Sanomat nostaa aina esille keskustan valtuustoryhmän ja yksittäisten keskustapäättäjien kannan. Muiden mielipiteistä joko vaietaan tai niitä vähätellään avoimesti, kuten viime viikon pääkirjoitus osoitti. Mitä muuta voi odottaa lehdeltä, jota julkaisevan Juuka-seuran puheenjohtaja on myös keskustalainen kunnanhallituksen puheenjohtaja?