Matemaattinen oikeudenmukaisuus

Kokoomus haluaa ensi vaalikaudella alentaa tuloveroa miljardilla eurolla ja yritysveroa prosenttiyksikön vuodessa sekä korottaa arvonlisäveroa kaksi prosenttiyksikköä. Muodon vuoksi myös pääomatuloveroon halutaan pieni korotus.

Oikeudenmukaisuuden nimissä tuloverojen alennus olisi luultavasti prosentuaalisesti sama kaikissa tuloryhmissä, jolloin suurituloisimmat hyötyisivät eniten. Ihan saman matemaattisen oikeudenmukaisuuden nimissä arvonlisäveron korotus kohdistuu kaikkiin samansuuruisena, jolloin pienituloiset maksavat veroa suhteessa enemmän. Näin toimii lyhyeen matematiikkaan perustuva oikeudenmukaisuus, jolla ei ole mitään tekemistä tosielämän oikeudenmukaisuuden kanssa.

Suuntaus on selvästi kohti tasaveroa, mutta tästä ei puheenjohtaja Katainen suostu keskustelemaan. Tasavero on liian ruma sana, joten hän väistää sen puhumalla veroratkaisujen työpaikkoja lisäävästä vaikutuksesta. Tämä taas on pelkkää tuulen huminaa ja kärpästen surinaa, sillä mikään ei puhu sen puolesta, että yritysveroja keventämällä yritykset investoisivat Suomen työpaikkoihin. Itse asiassa pääministeri Kiviniemi ehdotti yhteiskuntasopimusta, jolla vastavuoroisesti yritykset sitoutuisivat investoimaan kotimaahan. EK tyrmäsi ehdotuksen heti, koska rahaa ei saa eikä voi kahlita. Edut on saatava vastikkeetta.

Kokoomus keskustelee nostamalla omat arvonsa ja asenteensa faktoiksi, jolloin eri mieltä olevat joutuvat  puolustuskannalle. Faktoiksi on ylennetty sellaiset periaatteelliset asiat kuin julkisen sektorin kalleus ja huonous sekä yhteiskunnan tuen välttämättömyys yrityksille. Tästä seuraa ihan automaattisesti julkisten palveluiden alasajo ja korvaaminen valtion toimenpitein tuetuilla yksityisillä yrityksillä.

Tasaverosta ja tuloerojen tarkoituksellisesta kasvattamisesta ei saa ääneen puhua, mutta suuntaus on kaikkien nähtävissä. Suurimpiin tuloihin painottuvat veronkevennykset lisäävät tuloeroja ja arvonlisäveron korotus vie vääjäämättä tasaveromalliin. Köyhä kuluttaa kaikki rahansa välttämättömyyksiin, mutta rikas rikastuu ja voi investoida vaikkapa kotinsa turvajärjestelmiin.

Tämä ei ole mikään uhkaus, vaan ikävä ennustus. Kun tulo- ja varallisuuserot kasvavat riittävästi ja ahneus nostetaan hyveeksi samaan aikaan, kun yhä suurempi osa kansasta jätetään heitteille, romahtaa esivallan kunnioitus. Yhden laidan piittaamattomat tulevat saamaan vastaansa toisen laidan välinpitämättömät. Tähän johtaa lukion matematiikan lyhyen oppimäärän mukainen oikeudenmukaisuus.

Ai niin, olin unohtaa Kataisen lupaukset, että ketään ei jätetä heitteille. Tämä lupaus tulee häneltä aina jotenkin kiusaantuneen oloisesti ja ulkoa opitun tuntuisesti. Huomaa selvästi, että ajatukset ja sydän eivät ole mukana, vaan se höpinä tulee sisäiseltä kovalevyltä nappia painamalla.

Kommentit (1)
  1. auvo rouvinen
    30.1.2011, 23:36

    Joo, tuo verouudistus jatkaa entisellä linjalla. Tosin, me emme ole menossa kohti tasaveroa vaan regressiota pyritään kasvattamaan. Kammottava joskin vähän tunnettu totuushan on. Pienituloisen kokonaisveroaste on lähes 100 % kun kun taas suurituloinen selviytyy alle 20 % verolla aivan laillisesti. Tutkailin aihetta blokissani :
    http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

    Kolme suomen verotusta käsittelevää kirjoitusta sekä yksi yleinen veropähkäily.

Kommentointi suljettu.