Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Lääkefirman agentti

Viranomaiset ovat ymmällään sairaanhoitajista, joita on palkattu terveyskeskuksiin lääkefirmojen tuella. Eilisen Helsingin Sanomien mukaan asia oli yllätys jopa peruspalveluministeri Paula Risikolle. Kuitenkin hän suhtautuu ajatukseen varovaisen myönteisesti, vaikka ei siis omien sanojensa mukaan tiedä asiasta mitään.

Mistä tässä oikein on kysymys? Ainakin Porvoossa homma toimii lehtitietojen mukaan näin: Hoitajan on rekrytoinut lääkealan myynti- ja markkinointiyhtiö Pharmexx Nordic. Yhtiö tarjoaa hoitajan terveyskeskukseen ilmaiseksi ja saa rahat palkkaukseen lääkeyhtiö Sanofi-Aventikselta. Yhtiö valmistaa mm. diabeteslääkkeitä, joten sairaanhoitajan toimenkuva on sen mukainen. Hän toimii lääkeyhtiön agenttina käyden järjestelmällisesti läpi potilastietoja ja varaa sopiviksi katsomilleen potilaille aikoja terveydenhoitajien tai lääkäreiden vastaanotolle. Tarkoituksena on saada riskiryhmiin kuuluvia potilaita paitsi seurantaan, niin myös lääkkeillä hoidettaviksi.

Viranomaisten reaktiot ovat mielenkiintoisia. Ministeri ei tiedä asiasta mitään, mutta suhtautuu siihen periaatteessa myönteisesti. Valviran valvontaosaston johtajalla ei ole asiaan mitään kantaa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylilääkäri ei ole kuullut asiasta eikä aio ottaa siihen kantaa, ennen kuin neuvottelee toisen yhtä tietämättömän eli Valviran kanssa. Kuntaliiton terveysasioiden johtaja pitää ilmiötä mielenkiintoisena ja suhtautuu siihen varovaisen myönteisesti.

Minulla olisi näille huuli pyöreänä ihmetteleville viranomaisille yksi ehdotus. Sopisiko sellainen, että noudatettaisiin vuodelta 2009 olevaa sosiaali- ja terveysministeriön asetusta potilasasiakirjoista? Asetuksen 4 § sanoo selvästi, että potilasasiakirjoja saavat käsitellä vain potilaan hoitoon tai siihen liittyviin tehtäviin osallistuvat vain siinä laajuudessa, kun työtehtävät ja vastuu edellyttävät. Tämän mukaan ulkopuolisen palkkaama hoitaja, jonka ainoa tehtävä varsinaiseen hoitoon osallistumatta on seuloa kaikkien ihmisten potilasasiakirjoja ja varata hoitoaikoja, on luvattomalla asialla.

Nyt joku sanoo, että lääkeyhtiö ojentaa auttavan kätensä resurssipulasta kärsiville terveyskeskuksille eikä ole ollenkaan varmaa, että lääkäri määrää juuri kyseisen yhtiön valmistamia lääkkeitä. Lääkeyhtiön pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin tuottaa voittoa, joten se ei varmasti toimi pyyteettömästi. Yhtiö laskeskelee, että määrättävistä lääkkeistä osa ihan varmasti on heidän valmistamiaan.

Jos yhtiö toimisi ilman omia tavoitteita, niin se palkkaisi hoitajia tekemään sellaista työtä, jota terveyskeskus työnjohdollisesti katsoo asianmukaiseksi. Nykyisellään toiminta on hyvyyden kaapuun naamioitua voitontavoittelua ja lääkeyrityksen pyrkimys työntää lonkeronsa julkisen sektorin sisälle.

Tietosuojavaltuutetulla tulee varmasti olemaan jotain sanottavaa potilasasiakirjoja penkovan ulkopuolisen toimintaan.