Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kakun kasvattajat

Nykyinen hallitus ja erityisesti valtiovarainministeri Katainen eivät millään suostu näkemään tosiasioita. Eilen välikysymyskeskustelussa Katainen todisti oikein tilastojen avulla, että tämän hallituksen aikana tuloerot ovat pienentyneet. Näin siitä huolimatta, että maassa on 900 000 köyhää ja valtion budjettiin kirjatun tavoitteen mukaan heitä on vuoden lopussa 20 000 enemmän.

Katainen tulkitsee tilastoja tahallaan väärin. Kansainvälinen talouskriisi notkautti tietenkin myös pääomatuloja, joten hallituksen tekemisillä ei ole ollut mitään vaikutusta asiaan. Siis tämä talouskriisi, jonka maailman parhaan valtiovarainministerin syksyllä 2008 antaman arvion mukaan ei pitänyt hipaistakaan Suomea. Tilastojen tuijottaminen yhdellä silmällä vääristää kummasti totuutta, kun leipäjonojen kasvua ei haluta myöntää.

Hallitus kehui taas ihan kuvotukseen asti, kuinka se on parantanut kaikkein huono-osaisimpien asemaa. Kymmeniä kertoja muistettiin mainita takuueläke, jonka hallitus katsoo omaksi saavutuksekseen. Tosiasiassa siitä päätettiin Vanhasen hallituksessa tammikuussa 2009, mutta sen voimaantulo ajoitettiin tarkoituksella vaalien alle. Kyllä sitä nyt ylistetäänkin, vaikka sen vaikutus ostovoimaan on pyöreä nolla. Asumis- ja toimeentulotuet nimittäin laskevat täsmälleen saman verran kuin takuueläke tuo lisää rahaa.

Minun korviini särähtää pahasti myös Kataisen puhe kakun kasvattamisesta, jotta on mitä jakaa. Tällaiset puheet osoittavat, että hän on valumisteorian kannattaja. Teorian mukaan kansantalous on pöydällä oleva kakku, jota jaetaan tiettyjen perusteiden mukaan. Ensimmäisenä osansa kahmivat kaksin käsin kaikkein hyväosaisimmat ja sitten varallisuusjärjestyksessä muut. Kaikkein huono-osaisimmat saavat ne murut, jotka valuvat pöydältä yli. Kun kakkua kasvatetaan tarpeeksi, murusia valuu enemmän reunan yli ja siten myös köyhien elintaso paranee.

Tämän teorian kannattajien mieleen ei koskaan juolahda, että ehkä jakoperusteita pitäisi muuttaa. Eihän toki, ne ovat hyviksi havaittuja ja ikuisia. Tosin minusta näyttää siltä, että kasvoipa kakku miten suureksi tahansa, niin ei sieltä valu yhtään sen enempää muruja lattialle. Pöytää ilmeisesti suurennetaan ja sen laitoja korotetaan, jotta kaikkein rikkaimmat saavat kantaa säkillä kotiinsa sen, mitä eivät jaksa ahmia.

Kuten vanha kansa sanoo: Ahneen suu täyttyy vasta mullalla.