Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kell’ aarre on…

Kaikkein rikkaimpiin on iskenyt merkillinen ujous: he haluavat pitää tulonsa, varallisuutensa ja omistuksensa piilossa rahvaan silmistä. Kyllä he ökyilyllään edelleen haluavat näyttää, että tätähän on, mutta tarkempia tietoja rikkauden määrästä ja laadusta ei haluta antaa. Lainsäätäjä noudattaa kuuliaisesti heidän toiveitaan.

Viime vuonna muutettiin lakia verotietojen julkisuudesta siten, että nykyisin ilmoitetaan aiemman kotikunnan sijaan vain maakunta. Tätä perusteltiin oikeudella yksityisyyden suojaan ja jopa turvallisuudella. Nyt finanssiministeriön työryhmä haluaa viedä pörssiomistukset pois julkisuudesta. Suomalaisten omistukset Helsingin pörssin yhtiöissä ovat tällä hetkellä julkisia, mutta eivät ole enää kauan. Työryhmä nimittäin haluaa antaa myös suomalaisille mahdollisuuden siirtää omistuksensa säilyttäjäpankkien hallintarekisteriin, jolloin omistukset eivät enää olisi julkisia. Ulkomaalaisilla omistajilla tämä mahdollisuus jo on.

Sen jälkeen eivät esimerkiksi tiedotusvälineet pystyisi seuraamaan, kenen poliitikon lähipiiri omistaa uraanikaivosta tai mitään muutakaan pörssinoteerattua yhtiötä. Tutkiva journalismi ei voisi esittää perusteltuja epäilyksiä sisäpiirikaupoista, koska mitään tietoja ei heruisi. Julkista olisi vain tieto suurimmista omistuksista eli omistajista, joilla on viisi prosenttia tai enemmän yhtiöstä. Onneksi sentään edes verottajalla halutaan säilyttää mahdollisuus saada tietoja ihan kaikista omistuksista.

Ministeriön mukaan julkisuus maksaa liikaa. Suomalaisten osapuolten pörssikaupan välittäjämaksut ovat korkeampia kuin mitä ne olisivat hallintarekisterikaupassa. Tähän en osaa sanoa mitään, mutta hallinto- ja kuntaministeri Tapani Töllin kannanottoon osaan. Hänen mukaansa nimittäin tämänkin salailun tavoitteena on avoimuuden ja julkisuuden säilyttäminen. Nykyisen hallituksen kielenkäytössä julkisuus ja avoimuus ilmeisesti tarkoittavat täsmälleen päinvastaista.

Minä olen aina luullut, että vain roistoilla on tarve salailla rahojensa määrää ja alkuperää. En aio edelleenkään muuttaa käsitystäni.