Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kansalaisten aliarviointia

Viikonlopun aikana opin ainakin kaksi asiaa hallituksen jäsenten toiminnasta. Toinen on se, että työministeri Sinnemäki lukee avustajiensa kirjoittamasta omasta blogistaan, mitä mieltä hän itse on SDP:n verolinjauksista. Toinen on sitten se, että valtiovarainministeri Katainen joko pitää kansalaisia hölmöinä tai on sellainen itse.

Sinnemäen avustajille sattui sähköpostin lähettämisessä erehdys, joka paljasti ministerin kommentoineen SDP:n verolinjauksia blogissaan jo ennen kuin hän oli edes lukenut niitä. Postitussähläyksessä kävi myös ilmi, miten mahdolliseen kritiikkiin pitää suhtautua. On syytettävä puutteellisia ennakkotietoja. Jotenkin olen aina luullut blogien olevan niiden kirjoittajaksi ilmoitetun kirjoittamia, mutta olen ollut väärässä. Ministeri ei ehdi kirjoittamaan itse edes arvostelua vastustajan verolinjauksista, vaan siitä huolehtivat avustajat. Toivoa sopii, että ministerille kuitenkin edes kerrotaan, mitä mieltä hän on.

Tämä on sinänsä pikkujuttu, mutta paljon paksumpaa tekstiä lasketteli valtiovarainministeri Katainen lauantaina TV 1:n Ykkösaamussa. Hänen mukaansa arvonlisäveron periminen on kaikkein järkevin verotusmuoto, koska tuolloin verorasitus kohdistuu myös ulkomaille. Kun arvonlisäveroa peritään ulkomaalaisesta työstä eli Niken lenkkitossuista sekä japanilaisista moottoriveneistä ja moottoripyöristä, saadaan rahaa myös ulkomaalaisten taskusta.

Edellisen kerran Kataisen ajattelu hämmästytti pari viikkoa sitten, jolloin hän väitti arvonlisäveroa progressiiviseksi. Tätä hän perusteli sillä, että köyhät käyttävät tuloistaan suurimman osan alennetun verokannan tuotteisiin eli ruokaan ja lääkkeisiin.

Tällaisista puheista minä vedän sellaiset johtopäätökset, että Katainen pitää meitä tyhminä tai on sellainen itse.  Suomalainen kuluttaja maksaa arvonlisäveron Suomessa myytävästä tuotteesta ihan riippumatta siitä, missä maassa tuote on valmistettu. Ei siinä ulkomaalaisten taskuista rahoja päästä nyppimään, vaikka ajatus kuinka mieltä kiehtoisi. Arvonlisävero rasittaa sekä kotimaista että ulkomaista tuotantoa samalla tavalla.

Arvonlisävero on myös tasavero, koska tuloista ja varallisuudesta riippumatta jokainen maksaa tuotteen hinnassa saman verran arvonlisäveroa. Ei veroa muuta progressiiviseksi se, että köyhä käyttää suuremman osan rahoistaan alemmin verotettuun ruokaan kuin rikas. Tietenkin käyttää, koska köyhän on syötävä suunnilleen saman verran kuin rikkaankin.

Kannattaa mieluummin katsoa puolueiden päälinjauksia kuin kuunnella hämäämään tarkoitettua seireenilaulua. Totuus on, että tasaveroa eli arvonlisäveron korottamista ajavat kokoomus, keskusta, vihreät, Rkp ja perussuomalaiset. Arvonlisäveron pysyttämistä nykyisellä tasolla kannattavat sosialidemokraatit ja vasemmistoliitto. Veron alentamista ei kannata kukaan.