Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kataisen kakunjako

Viime viikolla Jyrki Katainen kävi Pohjois-Karjalassa vaalikiertueella hokemassa jo liiankin tutuksi tullutta vaaliteemaa: Nyt on keskityttävä kakun kasvattamiseen sen jakamisen sijasta. Kakkua ei voi uudelleen jakaa, ennen kuin sitä on kasvatettu. Paitsi että tämä hokema on tavattoman ärsyttävä, niin se kertoo vain toisen puolen kokoomuksen vaaliohjelmasta. Se toinen, sanomatta jäävä puoli on niin ikävää kuultavaa keski- ja pienituloisille, että ei sitä kannatakaan suureen ääneen julistaa. Kuitenkin se on selvästi kirjattu puolueen vaaliohjelman verolinjaukseen ja sisältää suunnitelman kakun entistä epätasapuolisemmasta jakamisesta.

Kyse on osinkoveroehdotuksesta, tarkemmin sanottuna yhtiöveron hyvitysjärjestelmästä, joka puolittaisi kaikkein rikkaimpien maksaman veron. Listattujen osakeyhtiöiden osakkeenomistajat maksavat tällä hetkellä saamistaan osingoista veroa 19, 6 %, mutta kokoomuksen ehdotuksen toteutuminen pudottaisi veron kahdeksaan prosenttiin.

Tempun nimi on yhtiöveron hyvitysjärjestelmä eli avoir fiscal. Tämä järjestelmä on Suomessa poistettu eikä se tiettävästi enää ole käytössä missään muuallakaan, ei edes yltiövapaan markkinatalouden maissa.

Kokoomuksen malli toimisi näin: Pääomaveroa korotetaan 30 prosenttiin ja yhtiöveroa alennetaan 22 prosenttiin. Yhtiöveron hyvitysjärjestelmän ansiosta osakkeenomistaja maksaisi verona vain näiden kahden erotuksen eli kahdeksan prosenttia. Kokoomukselle ei siis riitä pelkkä tasavero, vaan se on valmis menemään huikean paljon pitemmälle. Kaikkein rikkaimmat osinkotuloillaan elävät maksaisivat tuloistaan veroa kahdeksan prosenttia, kun työmarkkinatuella elävä maksaisi edelleen tuestaan veroa 20 prosenttia. Eipä ihme, että tästä kakun uudelleen jakamisesta ei puhuta kovin kuuluvalla äänellä.

Kokoomuksen pitäisi muutta vaalisloganiaan ja sanoa, että nyt kansan pitää työtä tekemällä kasvattaa kakkua. Sen jakamisesta huolehtivat sitten ihan muut eikä tasapuolisuudesta ole puhettakaan. Kaikille kokoomuksen äänestämistä suunnitteleville tavallista palkkatyötä tekeville asuntovelallisille muistutan mieleen Pentti Haanpään sanat:

Te luulottelette olevanne jotain, jota ette ole. Pullistelette porvareina ilman pääomaa, kapitaalia.