Rehellinen lupaus

”Minä lupaan, että teen eduskunnassa kaikkeni sen eteen, että karsimme julkista sektoria.”

Näin reilulla lupauksella aloittaa päivän Helsingin Sanomien yleisönosastossa kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Elina Lepomäki. Kirjoitus jatkuu samaan tapaan; hyvinvointia ei pelasteta antamalla valtiolle lisää rahaa, vaan vapaammalla markkinataloudella.

Lepomäki on ainakin sisäistänyt kokoomuksen muutenkin suosiman uusliberalistisen talousteorian, joka joiltain osin hipoo uskontoa. Valtio on kaiken pahan ruumiillistuma ja sitä vastaan on taisteltava täydellisellä markkinoiden vapaudella, kunnes valtio kuihtuu kokonaan pois. Täysin rajoittamattoman markkinatalouden kaoottisen pinnan alla on kuitenkin rautainen logiikka, joka järjestää asiat oikein. Tässä kohtaa teoria mielestäni lipeää uskonnon puolelle.

Uusliberalismia on Suomessakin toteutettu jo kauan. Sattumoisin eilinen MOT kertoi valtion tuottavuusohjelmasta, jonka tavoitteena on vähentää valtion palveluksessa olevaa väkeä tuntuvasti. Oikeastaan perimmäinen tarkoitus on vähentää valtion toimintamahdollisuuksia, jotta tehtävät voidaan yksityistää. Melko hirveää jälkeä onkin jo saatu aikaan.

Poliisilla ei riitä kentälle väkeä varsinkaan harvaanasutuilla seuduilla, joten apua on usein turha pyytää. Tullimiehiä on niin vähän, että miljoonien arvoiset läpivalaisulaitteet seisovat Vuosaaren satamassa tyhjän panttina. Niiden käyttämiseen tarvittaisiin neljä henkilöä, mutta yhdessä työvuorossa ei niin montaa ole. Vanginvartijat eivät käytännössä pysty hoitamaan tehtäviinsä kuluvaa koevapauden valvontaa, koska ei ole väkeä. Valtion laitokset irtisanovat tietotekniikan osaajiaan ja hankkivat heidän palvelunsa kaksinkertaiseen hintaan ostopalveluina.

Suuntaus on ihan selvä: Valtion toiminta halutaan ajaa alas, jotta se voidaan osoittaa tehottomaksi ja tuottamattomaksi. Sitten kaikki perustoiminnot voidaankin antaa markkinavoimien hoidettaviksi moninkertaiseen hintaan. Veronmaksajat maksavat tämän kaiken.

On sentään yksi osa-alue, joka ei kärsi väen vähyydestä. Se on tietenkin johtoporras, joka kasvaa kuin vesipää. Erilaisia johtotason virkoja lisätään valtiosihteereistä poliisin esikuntahenkilöstöön. Heidän tehtävänään on toteuttaa valtion tuottavuusohjelmaa ja karsia alempaa henkilöstöä. Samalla he tietenkin suunnittelevat toimintojen korvaamista ostopalveluilla.

On hyvä, että meillä on Lepomäen kaltaisia rehellisiä ehdokkaita. Ainakin tiedämme, mitä tulee ihan varmasti tapahtumaan, jos hänenkaltaisiaan valitaan päättäjiksi.

Kommentit (2)
 1. 0lli Aapalahti
  15.3.2011, 20:53

  Jämerää puhetta. Olen itse havainnut tuon Suomen oikeiston salaliiton ja miettinyt, miten ne saataisiin yllätettyä housut nilkoissa tulevissa vaaleissa.

 2. auvo rouvinen
  22.3.2011, 16:25

  Tuon uskonnon päätemppeli sijaitsee Chicagossa. Sieltä Milton Friedmanin luoma oppi leviää. Sen pää vastustus lähtee Harvardista. Siellä monitieteellinen tutkimus on kumonnut kyseisen uskomushoidon. Valitettavasti Friedmanin teksti on huomattavasti helppotajuisempaa kuin Harvardilaisten. Joten se leviää. Pahinta on ettei kukaan uskalla vastustaa oppia koska se vakiintunut.

  Huvittavaa on että kirjoitin vuosi sitten artikkelisarjan jossa asetin opin kyseenalaiseksi ja se on edelleen ainut suomessa julkaistu. (Julkaistiin vuosi sitten Rakentaja lehdessä, kuukausi sitten myin sen uudelleen Kansanuutisten viikkolehteen.)

  Huomattavan moni taloustoimittaja on sen lukenut mutta kukaan ei uskalla kirjoittaa koska pelkää sekä maineensa että työpaikkansa puolesta. Siispä uskomushoito tuhoaa valtiota edelleen. Ehkä kokoomuslaiset uskovat oppiinsa. Valitettavasti minä tiedän heidän olevan väärässä.

  Jutun on lukenut myös muutama kansantaloustieteen tohtori ja huolimatta melkoisesta kyvystään harrastaa pubissa verbaaliakrobatiaa, he eivät ole nauraneet minua ulos.

  Juttuni netissä : http://auvorouvinen.fi/smf/index.php/topic,7.0.html

Kommentointi suljettu.