Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ihmettelyn aihetta

Helsingin kaupungin sosiaalijohtaja tilasi viran vastaanotettuaan ensi töikseen toimistoonsa yli 70 000 euron designhuonekalut ilman kilpailutusta. Silloisen lain mukaan yli 15 000 euron julkiset hankinnat piti kilpailuttaa. Oikeus totesi tänään, että lakia rikottiin, mutta silti syyte hylättiin. Jokin merkillinen sairaus oikeutti johtajan tekemään suorahankinnan kiireellä ilman kilpailutusta.

Sosiaalijohtaja tilasi myös entiseltä työnantajaltaan Diakonissalaitokselta konsulttipalveluita yli 156 000 euron arvosta kilpailuttamatta. Käräjäoikeuden mukaan hän ei tälläkään teolla rikkonut virkavelvollisuuttaan, vaikka hankintalain mukainen kynnysarvo ylittyi reilusti.

Yleensä vältän oikeuden päätösten arvostelemista ilman perusteellisempaa tietoa, mutta tällä kertaa teen poikkeuksen. Näyttää nimittäin pahasti siltä, että korkeimpia virkamiehiä ei saada tässä maassa millään tuomittua, vaikka näyttö on kiistaton. Hankintalaki on harvinaisen selvä, koska siinä on ihan eurolleen määrätty, minkä suuruiset julkiset hankinnat on kilpailutettava. Jos sosiaalijohtaja ei tätä tiedä, on hän kyvytön hoitamaan virkaansa. Jos hän ei tästä piittaa, hän on tehtäväänsä sopimaton. Sama koskee hänen alaistaan, joka on hankinnat valmistellut.

Jos on olemassa jokin merkillinen sairaus, joka oikeuttaa olemaan piittaamatta selvistä lain säännöksistä, niin sen taudin nimi on kiireellä saatava myös Helsingin sosiaaliviraston asiakkaiden tietoon. Heidän joukostaan löytyy varmasti samaa tautia sairastavia, jotka oikean diagnoosin saatuaan voisivat laista piittaamatta antaa olosuhteistaan virheellisiä tietoja ilman petossyytteen pelkoa. Helsingissäkin lienee melkoisen armoton käytäntö, jonka mukaan harhaanjohtavia tietoja antanut menettää rangaistuksena etuutensa ja joutuu myös oikeuteen. Siellä hän saa ihan varmasti tuomion petoksesta tai sen yrityksestä.

Kärjistin tahallani. Kyllä minä tiedän, ettei näitä tapauksia voi rinnastaa, koska kyseessä on aivan eri lainsäädännön soveltaminen. Yleisen oikeusperiaatteen kannalta pidän tätä enimmäisenä mieleen juolahtanutta ajatusta kuitenkin oikeutettuna.