Virkamiesten vaalikiertue

Eilen uutisissa kerrottiin, että valtiovarainministeriön virkamiehet ovat jalkautuneet kansan pariin kertomaan Euroopan talouden vakausmekanismeista ja Suomen osallistumisesta niihin. Kansalle kerrotaan, mitä tarkoittavat kirjainlyhenteet EVM ja ERVV. Tämän tiedon jakaminen äänestäjille on epäilemättä tärkeää, mutta parin päivän takaisen ajankohtaisohjelman perusteella sivistystyön olisi voinut aloittaa eduskunnasta. Monella istuvalla kansanedustajalla ei nimittäin ollut asiasta minkäänlaista käsitystä.

Idea infotilaisuuksiin oli kuulemma virkamiesten omaa keksintöä. He haluavat oma-aloitteisesti kertoa kansalle oikeaa tietoa ja korjata väärää, koska sitä virheellistä tietoa on liikkeellä liian paljon ja uhkakuvia maalataan tahallisesti.

Saa tämänkin halutessaan uskoa. Minä olen kuitenkin niin kyyninen, että en usko virkamiesten aloitteelliseen tiedotusintoon. Mistä ihmeestä meille nyt olisi löytynyt niin tiedotusmyönteinen virkamieskunta, että se ihan omin päin jalkautuu pitkin maata sivistämään kansaa? Ei mistään, kyllä nämä matkasaarnaajat ovat liikkeellä poliitisesta käskystä. Käskijöinä ovat sekä kokoomuslainen valtiovarainministeri että muu hallitus, joita hirvittää kansan tyytymättömyys takausten jatkuvaan kasvuun. Nyt on kierrettävä todistelemassa, että ei takaus tarkoita maksusitoumusta, vaikka sitähän se juuri tarkoittaakin.

Epäuskoa lisää kiertueen tarkka ajoitus alkamaan kaksi ja puoli viikkoa ennen vaaleja. On aika kummallista, että ajatus kansansivistystyöstä pälkähti virkamiesten päähän juuri nyt.

Samoilla luennoilla voidaan ihmisille kertoa muutakin nykyhallituksen linjaa myötäilevää vaikkapa julkisen talouden kestävyysvajeesta, josta myös on levitetty kerettiläisiä käsityksiä. Esimerkiksi Aalto-yliopiston kansantaloustieteen professori Pertti Haaparanta on kertonut, että kestävyysvaje on liioiteltua. Lisäksi ministeriö puhuu siitä harhanjohtavasti, puutteellisesti ja leikkausintoisesti. Puheet antavat selvästi ymmärtää, että virkamiehet laativat kuumeisesti tulevia leikkauslistoja ja leikkaukset kohdistuvat erityisesti sosialietuuksiin.

Nämä kaikki asiat liittyvät toisiinsa ja ovat osa poliittista peliä. Kansalle puhutaan yleiseurooppalaisesta julkisen talouden kriisistä, vaikka kyse on pankkikriisistä ja sijoittajien tukemísesta. Heidän pelastamisekseen on jostain tingittävä ja juuri sosiaalietuuksien leikkaaminen sopii hyvin nykyhallituksen linjaan. Juuri tätä tarkoitusta varten valtiovarainministeri on lähettänyt sananjulistajat asialle. Jos ette nyt usko, niin vaalien jälkeen itkette ja uskotte.

Kommentit (4)
  1. armi vartiala
    30.3.2011, 09:05

    Sen lauluja laulat kenen leipää syöt.

  2. Koko EU-tiedotus on vissien puolueiden propagandaorganisaatio. Sattumoisin sen työntekijätkin tuppaa olemaan sivutoimisia agitaattoreita.

Kommentointi suljettu.