Kunta piilosilla

Pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan entinen kunnanjohtaja Ahti Puumalainen on tehnyt useita valituksia kunnan hallintoelinten päätöksistä, erityisesti sosiaali- ja terveysjohtajan sijaisen valinnasta ja siitä seuranneista toimivaltasotkuista. Laissa säädetyn sosiaalityöntekijän pätevyyden puuttuminen on aiheuttanut ristiriitaa sekä hallintosäännön noudattamisessa että lautakunnan oman toimivallan delegoinnissa. Minä olen kirjoitellut näistä asioista enimmäkseen juridisesta näkökulmasta, mutta vastoin yleistä olettamaa me emme Puumalaisen kanssa puno pirullisia juoniamme yhdessä. Itse asiassa emme koskaan ole edes tavanneet.

Nyt kunta näyttää valinneen uuden strategian hillitä arvostelijoita: se on ruvennut piilosille. Tähän asti sekä kunnanhallituksen että sosiaali- ja terveyslautakunnan esityslistat ja pöytäkirjat ovat olleet luettavissa kunnan verkkosivulla, mutta eivät näytä olevan enää. Ei niistä tähänkään asti hirveästi iloa ole ollut, koska varsinkin esityslistojen laatimistyyli on enemmän salaileva kuin informoiva. Itse listatekstit ovat mitäänsanomattoman lyhyitä ja niissä viitataan vähänkin vaikeamman asian kohdalla liitteisiin. Tyyli on tämä: ”Kunnanhallitus päättää antaa oheisen liitteen mukaisen lausunnon…” Itse liitettä on ihan turha etsiä listan nettiversiosta.

Tällä hetkellä eli 31.3. klo 9.15 kunnan verkkosivulla on kunnanhallituksen 21.3. pidetyn kokouksen pöytäkirja. Kuitenkin kunnanhallitus on kokoontunut myös tällä viikolla, mutta tietoa kokouksesta on annettu valikoidusti vain lehdistölle. Lehtitietojen mukaan kunnanhallitus on käsitellyt ainakin kunnan kiinteistöjen energiansäästöohjelmaa, jonka kustannukset ovat parisen miljoonaa euroa. Lisäksi kunnanhallituksen olisi pitänyt antaa lopullinen lausuntonsa hallinto-oikeudelle sosiaali- ja terveysjohtajan valintaa koskevaan valitukseen. Tästä ei ole kerrottu edes lehdille.

Olen myös kuullut huhun, jonka mukaan sosiaali- ja terveyslautakuntakin olisi kokoontunut päättämään samaisesta viransijaisuudesta johtuvista ongelmista. Lautakunta olisi kuulemma käsitellyt kiireellisten tahdonvastaisten toimenpiteiden delegointia koskevaan päätökseensä tehtyä oikaisuvaatimusta. Samoin lautakunnan olisi pitänyt päättää viransijaisuuteen liittyvistä hallintosäännön muutosesityksistä.

Minä en tiedä, onko tällaista kokousta ollut, koska verkkosivulla on lautakunnan 21.3. pidetyn kokouksen pöytäkirja. Kunnan piilosillaolo siis toimii ihan hyvin, koska minä en viitsi ruveta leikkimään. Vastaan leikkipyyntöön kirjoittelemalla jatkossa ihan huhupuheiden mukaan, koska minulla ei ole minkäänlaista tietojen tarkistamisvelvollisuutta. Bloggaaja ei ole toimittaja enkä minä jaksa roikkua kunnanvirastossa anelemassa pöytäkirjoja luettavakseni. Kunta saa sitten vastailla parhaan kykynsä mukaan esittämiini mahdollisesti virheellisiin väittämiin, jotka leviävät facebookissa ympäri Suomea.

Juhalapuheissa Juuka julistaa entistä avoimempaa hallintoa ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä. Jos joku kuntalainen erehtyy ottamaan nämä puheet tosissaan, loppuu tiedonsaanti näköjään heti.

Kommentit (0)
  1. Jospa se tuollainen piilottelu johtuu siitä, että päättäjät eivät aina ole varmoja, mitä ovat päättämässä. Kuta kiusallisempi asia, sen varmempi työrauha, jos ei kerrota kaikille. Kun sama asia on käsitelty riittävän moneen kertaan, lopullinen päätös saattaa joskus jopa kirkastua. Salamyhkäisyys herättää aina kummastusta. Läpinäkyvyys ja avoimuus taitavat siellä Juuassa olla ihan tuntematon käsite. On siellä kuntalaisten helppo vaikuttaa. Lehti kertoi , että Kajoon koulukin ensin päätettiin lakkauttaa, ja sitten mennään kysymään vanhemmilta, haluatteko te sitä. Avointa vuorovaikutustahan se on, eikö vain?Kuntalaki sanoo kai jotain tiedottamisesta ja kuntalaisten oikeuksista. Koskeekohan se Juukaa?