Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Peruutusvaihde päällä

Kokoomus ajaa peruutusvaihde päällä kohti harvojen paremminvointia. Keinoina siihen ovat julkisen sektorin karsiminen, harmaan talouden suvaitseminen ja verojen suuntaaminen kulutukseen eli tasaveromalliin.

Katainen puhuu julkisen sektorin kymmenen miljardin kestävyysvajeesta ehdottomana tosiasiana. Puheet perustuvat viran puolesta pessimistisen ja poliittisesti ohjaillun valtiovarainministeriön laskelmiin. Kun niitä kierrätetään ulkomaiden kautta takaisin kotimaahan, ne muuttuvat kansainvälisesti hyväksytyiksi arvioiksi. Samalla unohdetaan ihan tietoisesti vaikkapa sellainen tosiasia, että Suomen kansantalouden kasvu oli tammikuussa 6,1 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Silti vaalikeskusteluissa puhutaan leikauslistoista. Tosin listojen sisällöstä ei puhuta mitään, mutta suuntaus on tietysti sama kuin tähänkin asti. Leikkaus aloitetaan heikoimmin toimeentulevien sosiaalietuuksista ja siihen se jääkin.

Harmaassa taloudessa liikkuu arviolta 12-14 miljardia euroa, joiden verotus toisi helposti valtiolle lisää tuloja ainakin kolme miljardia. Rakennusliiton ja tarkastavien viranomaisten yhteisen arvion mukaan Suomessa työskentelee tällä hetkellä 30 000 ulkomaalaista rakennusmiestä, joista vain 200 maksaa veroja. Alhaisimmillaan töistä maksetaan 5-6 euron tuntipalkkaa.

Tämä sopii kokoomuksen ajamaan uusliberalistiseen talousteoriaan, jonka mukaan valtio ei saa millään tavalla puuttua työmarkkinoiden toimintaan. Teorian mukaan kaikki työntekoa ja työsuojelua koskeva lainsäädäntö on hävitettävä. Näin työntekijät voivat kilpailla täysin vapailla markkinoilla ainoana valttinaan mahdollisimman alhainen palkkapyyntö. Talousrikollisuuden torjunnan järjestelmällinen laiminlyönti osoittaa, että oppia toteutetaan vaivihkaa.

Kokoomuksen ehdokkaista yli 50 % ei halua nostaa suurituloisten verotusta ollenkaan. Puolueen virallinen linja on, että pääomaveroa nostetaan prosenttiyksikön verran silmänlumeeksi. Tästä puhutaan vastuunkantona ja kädenojennuksena.  Jo se kertoo, että kyseessä on pitkin hampain tehty myönnytys, josta ei tarvitse ja josta ei aiotakaan pitää kiinni. Sen sijaan tasaverotus tulee toteutumaan varmasti välillisten verojen nostolla. Näin köyhä maksaa suhteessa enemmän veroja kuin rikas.

Maa peruuttaa kovaa vauhtia kohti sadan vuoden takaista yhteiskuntamallia. Siinä maailmassa patruunat olivat oikeita porhoja, isännät isäntiä ja piiat ja rengit pysyivät pilttuissaan. Se on harvojen paremminvointia.