Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Piikki auki

Pohjoiskarjalainen Juuan kunta ulkoisti koko terveyskeskuksensa vuosi sitten Coronaria Oy:lle. Touhu meni pieleen heti alusta lähtien, koska Coronaria ei koskaan täyttänyt sopimusvelvoitteitaan. Niinpä kunnanhallitus purki sopimuksen 1.3.2011. Asia tuotiin kunnanhallituksen kokoukseen ylimääräisenä ja päätös tuli voimaan seuraavana aamuna.

Päätöksestä seurasi useita oikeusprosesseja, jotka ovat vasta alkutekijöissään. Coronaria teki tietenkin oikaisuvaatimuksen, jonka kunnanhallitus odotetusti hylkäsi. Seuraavaksi asiaa käsittelee hallinto-oikeus. Kunnan kannalta ikävämpi on vireille laitettu välimiesoikeudenkäynti, jonka päätöksestä ei voi valittaa. Kunta nimittäin allekirjoitti sellaisen sopimusehdon, että riitaa ei käsitellä yleisessä alioikeudessa. Päätös voi olla mikä tahansa ja maksaa  mitä tahansa. Omia oikeudenkäyntikuluja ainakin tulee kertymään rutkasti.

Kunnanhallituksen päätöksestä seurasi akuutti ongelma: miten järjestetään terveyskeskuspalvelut jatkossa? Hankintalain mukaan asiassa on järjestettävä uusi tarjouskilpailu, koska entisiä tarjouksia ei voi sellaisenaan käyttää uuden sopimuksen pohjana. Kilpailun järjestäminen vie aikaa ja myös välikaudella on palvelut jotenkin turvattava.

Jo kuukauden päivät on kaikki palvelut ostettu toiselta yhtiöltä, MedOne Oy:ltä, mutta vasta 29.3. sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi väliaikaisen ostosopimuksen. Lautakunnan esityslistaa ei julkaistu kunnan verkkosivulla ja pöytäkirja ilmestyi sivulle vasta viikon kuluttua kokouksesta.

Lautakunnan päätös herättää taas kerran monta kysymystä. Kaikkein tärkein tieto eli sopimuksen hinta puuttuu päätöksestä kokonaan. Päätöksen mukaan hyväksyttiin liitteenä oleva sopimusluonnos esityksessä lisätyin ehdoin. Liitettä ei tietenkään ole verkkosivulla nähtävänä. Tätä minä pidän ihan tahallisena tekona, koska tällaisen palvelun hinta ei voi eikä saa olla salainen. Ei sitä sellaiseksi väitetäkään, mutta hintaa ei kai ole uskallettu kertoa. Sehän voi olla ihan mitä tahansa, koska kunta on nyt pakkoraossa ja piikki on koko ajan auki.

Toinen kummallisuus on kokouksessa lisätty sopimusehto, jonka mukaan sopimus on voimassa 31.12.2011 saakka, mutta sitä voidaan jatkaa senkin jälkeen toistaiseksi kahden kuukauden irtisanomisajoin. Tämän mukaan sopimusta voidaan siis jatkaa käytännössä lähes loputtomiin ja rahastus voi jatkua.

En ole ihan varma edes lautakunnan toimivallasta. Yleinen periaatehan on, että se joka ottaa, myös erottaa ja päinvastoin. Coronarian kanssa tehdyn sopimuksen sanoi irti kunnanhallitus, eikä lautakunta asiaa edes käsitellyt. Nyt lautakunta teki kuitenkin uuden sopimuksen ihan omin päin. Toivon totisesti, että toimivallan olemassaolo on varmistettu ennen päätöksentekoa.

Lautakunta päätti myös, että sopimukseen voidaan tehdä vielä vähäisiä täsmennyksiä ja että sosiaali- ja terveysjohtaja sekä johtava lääkäri allekirjoittavat lopullisen sopimuksen. Ihailen lautakunnan luottavaisuutta. Se nimittäin antoi näille kahdelle virkamiehelle melkoisen vapaat kädet tulkita vähäisten muutosten käsitettä. Tämä kertoo paitsi luottamuksen lujuudesta, niin myös hirmuisesta kiireestä. Olisi tosiaan mielenkiintoista nähdä näin vauhdikkaasti laadittu sopimus.

Asiasta ei ole puhuttu sanaakaan julkisuudessa. Ei se mikään ihme ole, koska koko asia tuotiin lautakuntaan vaivihkaa ja pöytäkirjaa pantattiin kokonainen viikko. Puhumattakaan itse sopimuksesta, jota pantataan vieläkin.