Sanat paljastavat

Jyrki Katainen sanoi eilen, että Portugalin ja muiden kriisimaiden tukeminen on vastuullista toimintaa. Tällä hän tarkoittanee, että kaikki tukeen kielteisesti suhtautuvat ovat vastuuttomia. Suomen kansasta siis 60 % on vastuutonta. Katainen vetosi jopa suomalaiseen kansanluonteeseen, jonka mukaan velat on maksettava ja maata rakennetaan vaikeuksia silmiin katsomalla. Jos hän vielä rupeaa puhumaan talvisodan hengestä, on koko kliseekokoelma täynnä.

Mari Kiviniemi totesi samasta asiasta, että myrkkyä pitää joskus niellä lääkkeeksi. Eilisen vaalitentissä hän ilmoitti julmasti, että nyt Portugali pannaan tiukalle hevoskuurille. Kiviniemi ja Katainen ovat molemmat linjanneet, että seuravaan hallitukseen pääsevät vain ne, jotka hyväksyvät kriisituen.

Tällainen retoriikka on pelkkää äänestäjien kosiskelua, mutta sanojen takaa paljastuvat todelliset pyrkimykset. Miten esimerkiksi pitäisi tulkita pääministerin uhoaminen Portugalin hevoskuurista? Miksi ihmeessä hevoskuurille pitää panna koko valtio ja sen veronmaksajat, kun syynä talouskriisiin ovat holtittomat luotonantajat?

Hevoskuurin lääkkeet paljastavat, että kyseessä on markkinavoimien lopullinen vallankaappaus uusliberalismin oppikirjan mukaan. Maa pakotetaan ajamaan julkinen sektori alas ja yksityistämään valtion toiminnat. Julkinen omaisuus myydään ja sosiaali- ja työlainsäädäntö puretaan. Työelämä tulee kokemaan perusteellisen rakennemuutoksen.

Kaikki sujuu ihan Milton Friedmanin uusliberalistisen talousteorian oppien mukaan. Kriisi avaa mahdollisuuksien ikkunan, jolloin markkinavoimien on toimittava ja yksityistettävä koko julkinen sektori. Jos kriisiä ei muuten tule, niin se tehdään. Juuri kriisin tekemisestä nyt on kysymys. Ensin veronmaksajat pakotetaan kustantamaan sijoittajien mahdolliset tappiot ja sen päälle luotonantajat korjaavat voiton. Siinä sivussa on yksityistetty julkinen sektori ja romutettu työlainsäädäntö ja sosiaaliturva. Tämä sujuu ihan oppikirjan mukaan.

Portugalin jälkeen ovat saneerausvuorossa Kreikka, Italia ja Espanja. Muut EU-maat tulevat rientämään niidenkin avuksi, mutta suuri lama iskee joka tapauksessa. Markkinavoimat hermostuvat ihan tahallaan, jolloin kaikkien maiden kataiset ja kiviniemet syöttävät kansoille pahanmakuista lääkettään. Kun kaikki maat ovat heikentäneet omaa varallisuuttaan tukemalla kriisimaita, ne kukin vuorollaan kaatuvat markkinavoimien syliin.

Tämä on se uusi maailmanjärjestys, joka ei ole mikään uusi keksintö. Milton Friedman on ihan oppikirjoissaan neuvonut, miten tämä temppu tehdään.

Kommentit (4)
 1. Asiallista tekstiä!

 2. Oh-show-tah hoi-ne-ne
  9.4.2011, 13:14

  Aivan, Juuri niin. Tuosta se on kysymys,
  mutta mitä nuo yllä mainitut typerykset
  muuta saavat korvaukseksi kuin tittelin?

  Vastaan: Helikopteri

Kommentointi suljettu.