Arvohöttöä

Sanomalehti Karjalaisen välissä oli tänään kokoomuksen nelisivuinen vaalimainos. En olekaan aiemmin jaksanut tutustua kyseisen puolueen painettuun sanaan, mutta nyt tein poikkeuksen ihan tasapuolisuuden nimissä.

SDP:tä syytettiin taannoin unelmahötön syöttämisestä kansalle, mutta kyllä tämä kokoomuksen arvohöttö ylittää sen reippaasti. Neljästä sivusta suurimman osan vie Jyrki Kataisen haastattelu, jossa hän ei sano mitään konkreettista. Paremminvointivaltio kangastelee merkillisenä utopiana, jossa toisesta välittäminen on jokapäiväisessä elämässä jatkuvasti näkyvä arvo. Yhteiskunta voi varmistaa, että sosiaaliturva on kaikkien saatavilla, mutta mikään laki ei voi taata, että jokaisella on huolehtiva ystävä tai naapuri. Poliitikkojen tehtävä on lakien säätämisen lisäksi pitää huolta hengestä ja arvopohjasta.

Kauniita sanojahan nämä ovat, mutta kokoomus on kyllä se vihoviimeinen puolue puhumaan ihmisistä välittämisestä. Ei tarvitse kuin katsoa viimeisen neljän vuoden aikana tehtyjä päätöksiä niin huomaa, että teot eivät vastaa ainakaan näitä arvoja. Tai ehkä tätä arvopuhetta onkin luettava toisin päin, jolloin siihen tulee järkeä. Puolueen tarkoitus on, että ystävät, sukulaiset ja naapurit välittävät ja huolehtivat heikoimmista, jolloin poliitikot voivat keskittyä tukemaan hyväosaisten paremminvointia.

Haluaisin tietää ihan konkreettisesti, miten kokoomus aikoo levittää ihmisistä välittämisen sanomaa kaikelle kansalle. Säädetäänkö kenties laki, joka velvoittaa huolehtimaan naapurista? Vai jaetaanko kerjäläisille yli sadan vuoden takaisen tavan mukaan tietyt alueet, joilla he saavat kulkea anelemassa toimeentuloaan lähimmäisistä välittäviltä hyväosaisilta?

Tälläinen arvoilla sumuttaminen saattaa joihinkin tehota. Ihmiset sijoittavat itsensä kovin mielellään voittajien ja menestyjien puolelle, vaikka sitten äänestämällä suoraan omaa etuaan vastaan.

Tällä paikkakunnalla oli aikoinaan asunut erittäin köyhä suurperhe, sanottakoon heitä nyt vaikka Turusiksi. He asuivat pienessä mökissä, jossa ei ollut edes keittomahdollisuutta. Samaa pataa käytettiin ruuanlaittoon, pyykinpesuun ja saunavesien lämmittämiseen. Läheskään joka päivä sitä ei tarvittu ruuanalaittoon, kun ei ollut mitään keitettävää. Perheen pää oli kerran vaalien jälkeisenä päivänä rehvastellut, että heti rupesi menemään paremmin, kun äänestin eilen porvaria.

Kommentit (1)
  1. Martti Iivari
    17.4.2011, 07:26

    Eihän kokomuus ole saanut mitään aikaan,säälittää nuoret äänestäjät jotka uskovat kokoomuksen ja keskustan löpinöitä.Jos muutosta ei tule sama kurjuus jatkuu edelleen,Katainen ottaa povaristaan hymyillen leikkauslistat ja kehuu miten hyvin asiat meillä on.

Kommentointi suljettu.