Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Järki hukassa

Pohjoiskarjalaisessa Rääkkylän kunnassa on päivän Karjalaisen mukaan ajauduttu merkilliseen tilanteeseen. Terveyskeskuksessa työskentelevät velvoitetaan ovivahdeiksi ja tarvittaessa turvautumaan poliisin apuun. Syynä eivät ole häiriköivät asiakkaat, vaan riita siitä, kuka potilaita saa hoitaa.

Riidan syyt ovat tietenkin raha ja toimivalta. Rääkkylä on kuulunut usean kunnan yhteiseen Helli-liikelaitokseen, jota isännöi naapurikunta Kitee. Liikelaitoksen kustannukset ovat kuitenkin ylittäneet sovitun niin reippaasti, että Rääkkylä päätti erota yhteistyöstä ja hoitaa terveyskeskuspalvelut itse. Tai ei tietenkään itse, vaan kunta hurahti yksityistämiseen. Terveyskeskuksen lisäksi päätettiin myös koko sosiaalitoimi yksityistää toukokuun alusta lähtien.

Kitee katsoo, että Rääkkylän päätös erota liikelaitoksesta on vastoin lakia ja sopimusta. Lisäksi Kiteen mukaan Rääkkylän kunnan terveyskeskuksen tilat ovat edelleen liikelaitos Hellin käytössä, eikä muiden työntekijöillä ole niihin mitään asiaa. Niinpä Kitee ja Helli ovat yhdessä lähettäneet kirjeen, jossa kehotetaan estämään Rääkkylän kunnan ja Attendo Medonen edustajien pääsy Rääkkylän kunnan omistamiin tiloihin tarvittaessa poliisivoimin.

Oma kotikuntani on sekoillut yksityistämisen kanssa jo vuoden, mutta naapurit näkyvät pistävän vielä paremmaksi. En tunne kaikkien päätösten yksityiskohtia, mutta nykyinen tilanne osoittaa järjen käytön unohtuneen kauan sitten.

Rääkkylä ainakin tuntuu uskovan vilpittömästi yksityistämiseen. Uskon täytyykin olla luja, kun kunta uskaltaa terveydenhoidon lisäksi yksityistää koko sosiaalitoimensa. Sitä en vieläkään oikein ymmärrä, miten se on laillisesti edes mahdollista. Sosiaalitoimessa kun on paljon sellaisia päätöksiä, joita voi tehdä vain virkasuhteessa kuntaan oleva. Kuuleman mukaan yksityisen palveluksessa oleva työntekijä valmistelee tälläiset päätökset, mutta muuttuu päätöksentekohetkellä kunnan viranhaltijaksi.

Onkohan tässä touhussa unohdettu järjen lisäksi myös se terveyskeskuksen potilas? Mitä mahtaa vaivoihinsa apua hakea tuumata, kun ovella tapellaan siitä, kuka häntä saa hoitaa? Vai keskitytäänkö tappeluun niin tiiviisti, että potilas jää hoitamatta? Kenen puolelle mahtaa poliisi asettua, kun kukaan ei tiedä, mikä päätös on voimassa? Rääkkylän eroamispäätöksestä on hallinto-oikeudessa vireillä sekä valitus että täytäntöönpanokielto.

Toivoa sopii, että hallinto-oikeus antaa jonkinlaisen päätöksen ennen vappua. Heti toukokuun 2. päivänä ovella alkaa tappelu.