Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sosiaalitoimen yksityistäjät

Pohjoiskarjalainen Rääkkylän kunta päätti vuodenvaihteessa yksityistää paitsi terveydenhuoltonsa, niin myös sosiaalitoimensa lukuunottamatta päivähoitoa ja osaa lastensuojelua. Kyllähän terveydenhoitoa on yksityistetty jo paljonkin, mutta ensimmäistä kertaa missään on juolahtanut mieleen valjastaa kunnan sosiaalitoimi tuottamaan yksityiselle yritykselle voittoa. Rahan tahkoamisen piti alkaa toukokuun alussa.

Onneksi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on nyt puuttunut näihin aikeisiin. Valviran näkemyksen mukaan julkisen vallan käyttöä ei lain mukaan voi yksityistää ja kunnalta on pyydetty asiasta selvitystä. Se annettiin eilen. Selvityksen mukaan kunta aikoo perustaa uusia viranomaistehtäviä. Nämä viranomaiset eivät olisi sidoksissa yksityisiä palveluja tuottavaan yritykseen.

Kunnan suunnitelma ja selvitys ontuvat pahasti. Itse asiassa niissä ei ole mitään järkeä eikä niitä voi perustella juridisesti millään tavalla. Sosiaalitoimi on yksiselitteisesti julkisen vallan käyttöä, eikä perustuslaki salli viranomaistehtävien siirtämistä yksityisille muuten kuin säätämällä siitä lailla. En tunne kunnan ja yrityksen tarkkoja suunnitelmia toiminnan järjestämiseksi, mutta vaihtoehtoja on oikeastaan vain kaksi.

Kunta voi tarjota yksityisen yrityksen työntekijöille kaksi tuolia. Valmistellessaan päätöksiä henkilö toimii voittoa tuottavan yrityksen palveluksessa liiketaloudellisten periaatteiden mukaan. Kun koittaa päätöksen allekirjoittamisen hetki, muuttuu sama henkilö julkista valtaa käyttäväksi ja virkavastuulla toimivaksi viranhaltijaksi, jolle tietenkin maksetaan myös palkkaa. Esimerkiksi toimeentulotukipäätös valmistellaan pitäen silmällä osakkeenomistajien etua, mutta allekirjoitushetkellä on toimeentulotukilain mukainen asiakkaan etu tärkein.

Toinen vaihtoehto on päällekkäisorganisaatio. Kunta maksaa yrityksen tarjoamista palveluista sovitun hinnan  ja sen lisäksi pitää palkkalistoillaan nykyiset viranhaltijat, jotka tekevät päätöksiä virkavastuulla kuten tähänkin asti. Palvelut ainakin paranevat, kun samat asiat tehdään kahteen kertaan. Siinä sivussa myös kustannukset vähintään tuplaantuvat.

Ei voi kuin ihmetellä kunnan päättäjien sokeaa uskoa yksityistämisen onneen. Usko on niin luja, että kenellekään ei ole tullut mieleen miettiä ihan sellaista perusasiaa kuin laillisuutta. Toivon vilpittömästi, että Valvira pysyy kannassaan ja antaa verorahojen liukuhihnalla yrityksille siirtäjille kunnolla näpeille.