Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Rikkaat ja Lasarukset

Raamatun kertomuksen mukaan köyhä ja sairas Lasarus lojui rikkaan miehen portinpielessä kerjäämässä niitä muruja, joita rikkaan pöydältä saattaisi tippua. Ei sieltä kuitenkaan mitään tippunut, vaan kurjimus ajettiin pois näköalaa pilaamasta. Valumisteoria ja sen toimimattomuus olivat siis hyvin tiedossa jo pari tuhatta vuotta sitten. Valumisteoriahan on oikeiston suosima ajatus siitä, että mitä enemmän rikkaiden pöydälle kertyy, niin sitä enemmän pöydän reunojen yli valuu myös köyhille.

Nykyajan Lasarukset seisovat leipäjonoissa ympäri Suomea ja erityisesti Helsingissä Hurstin säätiön leipäjono on herättänyt pahennusta. Asuntojen arvo kuulemma tulee alas rytisten eivätkä omistusasunnoissaan asuvat uskalla nenäänsä ulos pistää, kun köyhät haisevat ja metelöivät jonossa. Liiketoiminta kärsii ja muutenkin köyhyyden julkinen näkyminen on tavattoman rumaa.

OECD:n uusimman tilaston mukaan Suomi on nyt vauraampi kuin koskaan, mutta myös tuloerojen kasvu on maailman huippuluokkaa. Kaikkein rikkaimpien pöydille siis kertyy enemmän kuin milloinkaan ennen, joten teorian mukaan sieltä pitäisi jo ruveta jotain valumaan ylikin. Ei sieltä kuitenkaan valu yhtään sen enempää kuin Raamatunkaan aikoina, vaan kohtelu on täsmälleen samanlaista. Kurjuus on saatava pois silmistä.

Taistelusta köyhyyttä vastaan on näköjään luovuttu ja aloitettu taistelu köyhiä vastaan.

Raamatun tarinan opetus perustuu tuonpuoleisessa seuraavaan rangaistukseen. Rikas mies päätyy helvettiin ja Lasarus taivaaseen, josta pääsee seuraamaan toisen kärsimystä. Tunnetusti tällä opetuksella ei ole koskaan ollut minkäänlaista pelotusvaikutusta.

Facebookista luin ehdotuksen, joka tehoaisi päättäjiimme varmasti. Hurstin säätiön leipäjono pitäisi sijoittaa mahdollisimman lähelle eduskuntataloa, jotta se olisi koko ajan päättäjien silmissä. Jonon pituutta käytäisiin mittaamassa päivittäin ja sen perusteella arvioitaisiin uuden eduskunnan ja hallituksen toimia eriarvoisuuden poistamiseksi. Kannatettava ajatus.