Rikkaat ja Lasarukset

Raamatun kertomuksen mukaan köyhä ja sairas Lasarus lojui rikkaan miehen portinpielessä kerjäämässä niitä muruja, joita rikkaan pöydältä saattaisi tippua. Ei sieltä kuitenkaan mitään tippunut, vaan kurjimus ajettiin pois näköalaa pilaamasta. Valumisteoria ja sen toimimattomuus olivat siis hyvin tiedossa jo pari tuhatta vuotta sitten. Valumisteoriahan on oikeiston suosima ajatus siitä, että mitä enemmän rikkaiden pöydälle kertyy, niin sitä enemmän pöydän reunojen yli valuu myös köyhille.

Nykyajan Lasarukset seisovat leipäjonoissa ympäri Suomea ja erityisesti Helsingissä Hurstin säätiön leipäjono on herättänyt pahennusta. Asuntojen arvo kuulemma tulee alas rytisten eivätkä omistusasunnoissaan asuvat uskalla nenäänsä ulos pistää, kun köyhät haisevat ja metelöivät jonossa. Liiketoiminta kärsii ja muutenkin köyhyyden julkinen näkyminen on tavattoman rumaa.

OECD:n uusimman tilaston mukaan Suomi on nyt vauraampi kuin koskaan, mutta myös tuloerojen kasvu on maailman huippuluokkaa. Kaikkein rikkaimpien pöydille siis kertyy enemmän kuin milloinkaan ennen, joten teorian mukaan sieltä pitäisi jo ruveta jotain valumaan ylikin. Ei sieltä kuitenkaan valu yhtään sen enempää kuin Raamatunkaan aikoina, vaan kohtelu on täsmälleen samanlaista. Kurjuus on saatava pois silmistä.

Taistelusta köyhyyttä vastaan on näköjään luovuttu ja aloitettu taistelu köyhiä vastaan.

Raamatun tarinan opetus perustuu tuonpuoleisessa seuraavaan rangaistukseen. Rikas mies päätyy helvettiin ja Lasarus taivaaseen, josta pääsee seuraamaan toisen kärsimystä. Tunnetusti tällä opetuksella ei ole koskaan ollut minkäänlaista pelotusvaikutusta.

Facebookista luin ehdotuksen, joka tehoaisi päättäjiimme varmasti. Hurstin säätiön leipäjono pitäisi sijoittaa mahdollisimman lähelle eduskuntataloa, jotta se olisi koko ajan päättäjien silmissä. Jonon pituutta käytäisiin mittaamassa päivittäin ja sen perusteella arvioitaisiin uuden eduskunnan ja hallituksen toimia eriarvoisuuden poistamiseksi. Kannatettava ajatus.

Kommentit (3)
 1. Huomaa, että tarinassa on rikkaan miehen ja köyhän miehen lisäksi myös sikarikas mies (=Abraham). Rikkaan miehen synti ei ollut rikkaus vaan välinpitämättömyys. Myös köyhä voi olla välinpitämätön. Tuonpuoleisessa on kuilun kummallakin puolella sekä rikkaita että köyhiä. Mukavamalla puolella ovat ne joiden nimi on kirjoitettu oikeaan jäsenkirjaan (=elämänkirja).

 2. Jarmo Vilponen
  4.5.2011, 14:43

  Valitettavasti meillä on ollut kylmät talvet ja siis vähän ruokaa juu (asumistilan puitteisa samoin) ja silloinhan syntyy tällaisija raakoja aikoja ja niihin on vaikea puuttua, koska kohtalo saattaa olla ‘lakeja soveltaen pakkanen ja nälkä’!
  Näin kuitenkin tapahtuu vain harvoin enää yleensä (joillekin useimmin) ja keräläisen on siitä lähdettävä, vaikka sivistynyt lain soveltaja ohjaa ‘köyhän ja sairaan’ sosiaali- ja terveyspalveluihin.
  Me koimme tällasen kohtalon ja puolisoni oli raskaana, asiat oli Hellin ja muuan maanviljelijä Markku Vanhasen + oikeuslaitoksen eri toimijoiden ansa.
  Kyllä kuitenkin pitkään sinniteltiin ja Äitini lähetti Hurstinkin ruoka-apua pienestä eläkkeestään. (hän tekee kyseistä vapaaehtoistyötä ja mä itsekin yritin ‘alustavaa oikeusapua’ neuvoa Keski-Karjalassa, mutta eihän siellä ole voimassa eduskunnan säätämä oikeusjärjestyksen kokonaisuus ja siellä ei tässäkään asiassa neuvottu ja prosessin teosta kieltäydyttiin sanoin “minä en ala noita kaikkia käräjille haastamaan” ja sanojana oikeustieteiden kandi. (tyttö sitten lähti pois ko. toimipisteestä ja en tähän päivään mennessä pyytämiäni kopioita oikeusavusta ole saanut)
  Vahingonkorvauskanteella olisi prosessi edennyt oikeassa järjestyksessä ja ehkäisevän toimeentulon tarkoitus on ko. erityisissä mm. kriisitilanteissa toimia ihmis ja perusoikeuksien toteutumiseksi ensissijassa. Nyttemmin jo hallitsen nämät ‘ko. nimelliset asiat’, joskin terveydentilani estää toimimasta takautuvan oikeusturvan saamiseksi. (asiassa on mm. erittäin suuri ‘asuinpinta-ala virhe’, jota vuokraisäntä ei koskaan suostunut oikaisemaan ja hyvittämään)

  Tuokaa ihmiset julki tapahtumianne, koska Vanhasen 1 ja 2 hallitus ja Kiviniemen otteet myös ovat olleet suuntaa ja esimerkkiä antavat ja toi ‘euron raha’ teki omat temppunsa ahneuteen, mutta se onkin toinen juttu.
  Kyllä meillä on liikaa tätä .. siis yksikin tapaus on liikaa, koska asiat ovat tällaisissa ‘ihmisyyttä vastaan’ olevia rikoksia.
  Jarmo Vilponen 044 5509920 (asioistamme on kuvallista aineistoa, mutta ei kukaan vieläkään kiinnostu edes tapauksta uutisoimaan)

Kommentointi suljettu.