Suuri puhallus

Kaikki puhuvat Portugalin tukipaketista, mutta harvempi puhuu siitä, mitä IMF:n, EU:n ja Portugalin hallituksen hyväksymä sopimus tarkoittaa Portugalin kansalle. Sopimus osoittaa, että meneillään on niin puhdasoppinen uusliberalistinen vallankaappaus, ettei sellaista ole nähty Etelä-Amerikan sotilasdiktatuurien jälkeen. Julkinen sektori ajetaan alas, julkinen omaisuus yksityistetään, työlainsäädäntö puretaan ja sosiaali- ja terveyspalvelut karsitaan minimiin samalla kun verotusta kiristetään. Näin se tapahtuu:

Työlainsäädäntö: Irtisanomisaikaa lyhennetään ja irtisanomisperusteita muutetaan löyhemmiksi. Työttömyysturvaa leikataan ja sen maksuaikaa lyhennetään. Työaikoja pidennetään, ylityökorvauksia leikataan, minimipalkka jäädytetään ja reaalipalkkoja alennetaan yleisesti. Tämä onnistuu rajoittamalla ay-liikkeen kollektiivista sopimusoikeutta.

Verot: Arvonlisäveroa ja muuta välillistä verotusta kiristetään ja tavallisten kansalaisten terveyskulujen vähennyksiä leikataan. Kiinteistöveroja ja energian hintaa nostetaan.

Leikkaukset: Sosiaalimenoja leikataan kautta linjan ja terveyspalvelujen maksuja nostetaan. Terveys-, koulutus- ja muiden kuntapalvelujen rahoitusta leikataan. Peruspalveluja karsitaan ja keskitetään ja lukuisia kuntia lakkautetaan. Julkisen sektorin palkat jäädytetään kolmeksi vuodeksi ja kymmeniä tuhansia työpaikkoja lopetetaan.

Yksityistäminen: Valtionyhtiöt yksityistetään, mukaan lukien energia-, rautatie- ja lentoyhtiöt. Luovutaan periaatteesta, jonka mukaan valtiolla tulee olla merkittävä rooli strategisilla aloilla, kuten teleyhtiöissä. Kunnalliset liikelaitokset yksityistetään ja valtion omaisuutta myydään niin paljon kuin saadaan kaupaksi.

Tämä ei ole pelottelua, vaan näin on jo sovittu tapahtuvan muutaman vuoden sisällä. Kaikki sujuu ihan Milton Friedmanin uuusliberalistisen opin perusteesien mukaan. Markkinat vapautetaan täydellisesti, julkinen omaisuus yksityistetään ja sosiaalimenoja leikataan. Lopullisena tavoitteena on valtion kutistaminen yövartijavaltioksi, joka huolehtii vain sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta. Sitten nekin siirretään markkinoiden hoidettaviksi.

Myös muutosten kiireen perustelut löytyvät samoista oppikirjoista. Uusliberalistisen opin mukaan kriisi avaa mahdollisuuksien ikkunan ja silloin on toimittava häikäilemättä. Nyt se ikkuna on auki.

Tuo sovittujen toimenpiteiden lista näyttää muuten merkillisen tutulta. Aivan niin, tuota samaa on meillä tehty jo viimeiset kaksikymmentä vuotta. Meillä vain se mahdollisuuksien ikkuna ei ole ollut niin selällään, että sieltä olisi voinut rynnätä tällaisella vauhdilla sisään. Meillä edetään lyhyin askelin, hitaasti hivuttamalla.

Kommentit (5)
  1. Markkinatalouden toivekuva | Jouni Martiskin
    6.5.2011, 12:53

    […] Ajattelin tässä ihmetellä suhtautumista Portugalin tukipakettiin noin niin kuin laajemmin. Paketin avustusehdot on julkistettu, eikä juuri kukaan ole ryhtynyt kyseenalaistamaan mitä paketin ehdot tarkoittavat kohdemaalle. Etimällä paukahti kuitenkin yksi tyhjentävä blogi samasta aiheesta. Uuninpankkopoika on kirjoittanut todella tiivistetyn hienosti mistä Portugalissa on kysymys. Lukekaapa suuresta puhalluksesta tästä. […]

  2. Timo Brander
    7.5.2011, 14:26

    Meidän, siis Suomen askeleet ovat tällä hetkellä vielä aika avoinna. Olemme kyllä edenneet kuvaamaasi suuntaan, mutta nyt meillä on uusi tilanne ja ikkuna repsottaa aika pahasti apposen avoinna. Kyllähän nuo kolme suurta itämaan tietäjää kokoomus, sosialidemokraatit ja perustuslailliset kovin puhuivat ja puhuvat hyvinvointipalveluiden säilyttämisestä, mutta käytäntö on osoittanut etenkin kokoomuksen ja SDP:n osalta hyvinvoinnin merkitsevän aivan erilaista yhteiskuntaa kuin ennen.

Kommentointi suljettu.