Innovatiivisuutta

Nykyisin Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitossa työskentelevä kansakoulukaverini kertoi olevansa mukana Innokylä-hankkeessa ja pyysi minuakin tutustumaan aiheeseen. Innokylä esittelee itsensä sosiaali- ja terveysalan toimijoiden ja kehittäjien yhteiseksi innovaatioyhteisöksi, joka tarjoaa työvälineitä ja foorumeita käytäntöjen kehittämiseen, käyttöönottoon ja vuorovaikutukseen. Kiinnostuneet voivat tutustua aiheeseen osoitteessa www.innokyla.fi

Olen ajoittain lueskellut Innokylän sivuja ja blogeja, mutta en saa hankkeen juonesta oikein kiinni. Väkisin tulee mieleen, että kyseessä on sosiaali- ja terveysalan suunnittelijoiden, tutkijoiden ja johtajien puuhamaa, jolla ei ole oikein konkreettisia yhtymäkohtia todellisuuteen. Kirjoitukset ovat joko tyypillistä suunnittelukieltä tai sitten mukavaa puhetta yhteisöllisyydestä, ideoinnista ja yhteistyöstä. Saatan tietenkin olla arviossani liian hätäinen, mutta mielestäni Innokylä ei tiedä niistä käytännön innovaatioista mitään.

Todellisuudessa kunnat ovat erittäin innovatiivisia sosiaalityössään, mutta kekseliäisyys on suuntautunut asiakasta vastaan. Eilen uutisoitiin, että monet kunnat vähentävät koululaisen parinkin viikon kesätyöstä saaman palkan koko perheen toimeentulotuesta. Tätä voi jo sanoa innovatiiviseksi työvälineeksi sosiaalityön käytännön kehittämisessä.

Poliittisissa puheissa, suunnittelukokouksissa ja virkamiesvetoisissa yhteisöhankkeissa puhutaan kauniisti kannustavasta sosiaalityöstä. Käytännössä kunnat toimivat raadollisesti pelkästään taloudellisista lähtökohdista. Jos laki antaa mahdollisuuden nipistää kustannuksista, niin sitä mahdollisuutta käytetään epäröimättä. Kauniita puheita ei kentällä kuunnella ja kannustus saa väistyä tulolaskelmien tieltä.

Ei muuten ole ollenkaan varmaa, että tämä kuntien käytäntö on täysin laillista. Laki velvoittaa vanhemmat elättämään lapsensa parhaan kykynsä mukaan, mutta lapsilla ei ole vanhempiensa elättämisvelvollisuutta. Toivottavasti joku tällaisen päätöksen saanut vie asian hallinto-oikeuden ja mahdollisesti jopa KHO:n tutkittavaksi.

Kansakoulukaverini pyysi minua kirjoittamaan blogin tuonne Innokylän sivulle. Tämä juttu tuskin on toivotun kaltainen, joten ihan kohteliaisuudesta en julkaise tätä siellä.

Missään tapauksessa en vastusta Innokylää enkä muitakaan kehittämisfoorumeita. Lupaan jatkaa hankkeen seuraamista puolueettomana, mutta toivoen kuitenkin vähän enemmän käytännön otetta asioihin.

Kommentit (3)
  1. No justiisa! Jos meinaisi vähän päästä kapuamaan kuopan reunalle niin eikun päätä alas takasin.

  2. Tapio Sinisalo
    29.5.2011, 13:02

    On pienestä pitäen opittava hankkimaan tienistinsä verottajalta piilossa.Yhteiskunnan ahneus on kaiken hyvinvoinnin este.

Kommentointi suljettu.