Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yksityistetty edunvalvonta

Hallinnon organisaatiomuutokset tapahtuvat niin nopeasti, että asioita tavallisesti seuraavallakin on vaikeuksia pysyä niiden perässä. Yhteistä muutoksille näyttää olevan, että ne ennen pitkää johtavat toiminnan yksityistämiseen. Nyt Itä-Suomen oikeusapupiiri on etsimässä yksityistä toimijaa hoitamaan noin 140 juukalaisen asiakkaan edunvalvontaa.

Edunvalvonta on sitä, mitä ennen kutsuttiin holhoukseksi. Jos ihminen syystä tai toisesta on tullut kyvyttömäksi hoitamaan omia asioitaan, voi maistraatti määrätä hänelle edunvalvojan. Maistraatin määräämänä edunvalvojana voi olla myös yksityishenkilö, joka useimmiten on lähisukulainen. Jos tällaista tehtävään halukasta ja kykenevää henkilöä ei ole, niin silloin määrätään yleinen edunvalvoja.

Vuoden 2008 loppuun asti yleinen edunvalvoja oli kunnallinen viranhaltija, mutta nykyisin hän on osa yleistä oikeusaputoimistoa. Oikeusapu on ollut jo toistakymmentä vuotta valtion toimintaa. Yhä vieläkin kuulee puhuttavan kunnallisesta oikeusavusta, mutta tämä ymmärrettävä erehdys johtuu historiallisista syistä.

Vuoden 2009 alusta lukien myös Juuan yleinen edunvalvoja siirtyi oikeusaputoimiston leipiin. Juuka kuuluu Itä-Suomen oikeusapupiiriin, jonka pääpaikka on Joensuussa. Kauan tehtävässä toiminut pätevä ja kokenut henkilö taisi samassa rytäkässä saada tarpeekseen ja muutti pois paikkakunnalta. Oikeusaputoimisto on joutunut hoitamaan myös edunvalvontaa 90 kilometrin päästä ja ymmärrettävästi olosuhteiden ja asiakkaiden tuntemus katosivat viranhaltijan mukana.

Tästä on selvitty ja olisi selvitty jatkossakin, mutta nyt kuvioihin tuli mukaan valtion säästöohjelma. Oikeusministeri Tuija Braxilta tuli määräys, joka mukaan oikeusavusta on vähennettävä 55 henkilötyövuotta vuoteen 2015 mennessä. Oikeusapupiiri päätyi pudottamaan Juuan työlistoiltaan, koska paikkakunnalla ei ole muutenkaan omaa henkilökuntaa.

Tässä nähdään sama kehitys kuin kuntien yhdistämisessä. Syrjäkylät jäävät velipuolen asemaan, kun kehitetään keskustaajamien palvelutarjontaa.

Nyt Joensuun oikeusaputoimisto hakee Juukaan sopivaa yrittäjää hoitamaan koko edunvalvonnan. Kokemukset muualta ovat osoittaneet, että ostopalveluihin siirtyminen tulee kalliimmaksi kuin toiminnan hoitaminen itse. Rahat menevät kuitenkin eri menokohdalta, joten säästöohjelma tulee toteutumaan mukavasti.

Tämä on vielä tyhmempää touhua kuin hölmöläisten peiton jatkaminen, koska heillä sentään peitto pysyi saman mittaisena. Tässä peitosta katoaa joka jatkamiskerralla iso viipale.

Toimintaa tarjotaan myös takaisin kunnan hoidettavaksi ostopalveluna. Tälle en usko kunnan päättäjien lämpenevän, koska se vaatisi koko toiminnan organisoimista uudelleen. Palattaisiin siis takaisin vuoden 2008 tilanteeseen sillä erolla, että nyt kunnalta puuttuu osaaminen.

Pitäisiköhän ajatella niitä asiakkaitakin? Näköjään ei tarvitse. Hehän eivät kykene huolehtimaan edes omista asioistaan, joten ei heille kuulu edunvalvonnan järjestäminen. Nykyaika kyllä pystyy tekemään bisnestä vajaavaltaisillakin.