Vallan rajat

Vasemmistoliitto ja Sdp eivät enää ole mukana hallitusneuvotteluissa. Puolueiden neuvottelijoille näytettiin ovea tai he lähtivät itse riippuen siitä, keneltä kysytään. Se nyt ainakin on selvää, että neuvottelut kariutuivat erityisesti verotuskysymyksiin. Kokoomus vaatii arvonlisäverotuksen korottamista ja tuloverotuksen kevennystä tai ainakin pysyttämistä ennallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakaan suurituloisten verotusta ei kiristettäisi.

Hallituspohja on siis taas ihan levällään tai sitten ei ole. Eilen illalla Jyrki Katainen vakuutti, että keskustan kanssa ei ole neuvoteltu, koska se on periaatekysymys. Tänään tiedetään kuitenkin, että neuvotteluyhteys on ollut auki koko ajan. Luultavasti muutaman tunnin sisällä saamme kuulla, että keskusta on mukana neuvotteluissa. Epäluuloinen voisi ajatella, että Sdp pidettiin mukana vain niin kauan, että Portugalin tukipaketti saatiin ajettua läpi.

Sitten ollaankin varsinaisissa keräilyerissä. Näillä näkymin hallitusta alkaisivat kasata kokoomus, keskusta, vihreät, kristilliset ja RKP. Koossa olisivat siis suurimmat häviäjät ja koalitiolla olisi vain 105 kansanedustajaa. Asetelma ei lupaa kovin pitkäikäistä hallitusta.

Sivustakatsojaa ihmetyttää Kataisen aseman pysyvyys. Millä mandaatilla hän jatkaa hallituksen muodostajana, kun hän on jo epäonnistunut? Hän pääsi kokeilemaan valtansa rajoja, mutta ne löytyivät jo. Kokoomus ei pysty yksin sanelemaan hallitusohjelmaa, pitäisihän tämä jo uskoa.

Ei minun osaamiseni riitä analysoimaan tilannetta, joka hämmentää jo professoritason tutkijoitakin. Jokainen saa itse mielessään pelata erilaisia palapelejä, mutta järkevintä taitaisi olla vaihtaa hallituksen muodostajaa. Muistutan taas kerran mieliin, että meillä taisi olla vaalitkin ihan äsken.

Vähitellen pitäisi varmaan päästä oikeisiinkin töihin valtapelin pyörteistä. Silmiini sattui pikku-uutinen, jonka mukaan kokonaan ilman tuloja elää 20 000 kotitaloutta. Vuonna 2006 luku oli alle 10 000.  Nämä kaikki ovat niitä, jotka ovat pudonneet työmarkkinatuelta ikuiseen karenssiin eli toimeentulotuelle.

Tämä asia ei tietysti liity mihinkään eikä kiinnosta ketään. Ei ainakaan kokoomuksen hallitusneuvottelijoita.

Kommentit (0)
  1. Asiat ei suju niin kuin on kaavailtu, vaan niin kuin ne pannaan sujumaan. Jos mikään ei estä, Suomeen syntyy täsmälleen semmoinen hallitus kuin elinkeinoelämän hysteerisimmät loppasuut vaativat. Ja mikäänhän ei estä.

Paremminvointia harvoille

Jyrki Katainen puhui ennen vaaleja isänmaallisista ja vastuullisista kipeistäkin ratkaisuista, joilla päästään paremminvointiin. Ennustin moneen kertaan, että tämä tarkoittaa vaalien jälkeisiä rankkoja menoleikkauksia. Joskus on inhottavaa olla oikeassa, vaikka ei se mitään ennustajanlahjoja vaatinut.

Nyt niitä vastuullisia ja kipeitä ratkaisuja on tulossa. Moneen kertaan kiistetyt salaiset leikkauslistat paljastuivat eilen ja leikkaustarve on 10 miljardia. Kokoomuksen neuvottelija Kimmo Sasi tarjosi pohjapaperia, jossa kaksi kolmasosaa muodostuu leikkauksista ja yksi kolmasosa veronkorotuksista. Veronkorotus kohdistuisi pääosin arvonlisäveroon, joka on tasavero.

Leikkauslistalla on yli sata tarkemmin määriteltyä kohdetta. Sieltä löytyvät muun muassa päivähoito-oikeuden rajoitukset, verovähennysten poistaminen, lapsilisien verottaminen ja liikenneväylien karsiminen. Arvonlisäveroon esitetään tuntuvia korotuksia. Lista on niin pitkä, että sitä ei kukaan järjissään oleva voi hyväksyä. Se on ihan suunniteltu juttu. Näin varmistetaan se, että jokaiselle on varattu ehdottomia vastustamisen kohteita, joita voidaan markkinoida suurina torjuntavoittoina.

Hallitusohjelman pohjaksi olisi pitänyt tuoda ihan toisenlaisia papereita. Pitäisi keskittyä työpaikkojen luomiseen, kuntien rahoituksen järjestämiseen ja rapautuneen sosiaaliturvan kohentamiseen. Nyt joku nostaa sormensa pystyyn ja selittää kuin lapselle, että ensin täytyy ansaita, että olisi jotain jaettavaa. Heille sanon vain, että älkää nyt ihan tyhmänä pitäkö. Jaettavaa on, jos kaikki tulot asetetaan samalle viivalle ja niitä verotetaan samojen perusteiden mukaan progressiivisesti. Nyt verot on jo siirretty köyhimpien maksettaviksi ja sama linja näkyy jatkuvan.

Kokoomus toimii ihan kuin se olisi yksinvaltias ja jatkaa entiseen malliin. Kuitenkin meillä pidettiin juuri vaalit, joissa kansa antoi mielestäni aika selvän tuomion harjoitetulle politiikalle. Ilmeisesti vaalit ovat vain jokin kiusallinen jäänne menneisyydestä eikä tuloksesta tarvitse välittää. Ei kansa kuitenkaan mitään tiedä, joten se voi keskittyä vaikkapa riitelemään positiivisesta syrjinnästä. Sillä välin viisaammat sopivat asioista kavereiden kesken ja kansa pääsee taas maksajaksi.

Ei kansaa muuhun tarvitakaan kuin maksamaan veroja. Verorahat siirretään sitten liukuhihnalla markkinavoimille yksityistämisen avulla. Näin luodaan paremminvointia niille, jotka jo nyt voivat hyvin. Heitä on aika vähän.

Kommentit (4)
  1. Joo, tilanne on kyllä niin raadollinen ja kamala että voi jumankekka. Samaan aikaan blogimaailmassa esiintyy tämmöistäkin puhetta (http://markusjansson.blogspot.com/) ja pelkään että tällä menolla vain lisii.

  2. Ei kansa antanut tuomiotaan harjoitetulle politiikalle koska Kokoomuksesta tuli suurin puolue. Kansa vain protestoi päättömästi jotain epämääräistä vastaan sen sijaan että olisi kohdistanut vihansa oikeutetusti maailman tuhoavaan uusliberalismiin.

Kommentointi suljettu.