Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vallan rajat

Vasemmistoliitto ja Sdp eivät enää ole mukana hallitusneuvotteluissa. Puolueiden neuvottelijoille näytettiin ovea tai he lähtivät itse riippuen siitä, keneltä kysytään. Se nyt ainakin on selvää, että neuvottelut kariutuivat erityisesti verotuskysymyksiin. Kokoomus vaatii arvonlisäverotuksen korottamista ja tuloverotuksen kevennystä tai ainakin pysyttämistä ennallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakaan suurituloisten verotusta ei kiristettäisi.

Hallituspohja on siis taas ihan levällään tai sitten ei ole. Eilen illalla Jyrki Katainen vakuutti, että keskustan kanssa ei ole neuvoteltu, koska se on periaatekysymys. Tänään tiedetään kuitenkin, että neuvotteluyhteys on ollut auki koko ajan. Luultavasti muutaman tunnin sisällä saamme kuulla, että keskusta on mukana neuvotteluissa. Epäluuloinen voisi ajatella, että Sdp pidettiin mukana vain niin kauan, että Portugalin tukipaketti saatiin ajettua läpi.

Sitten ollaankin varsinaisissa keräilyerissä. Näillä näkymin hallitusta alkaisivat kasata kokoomus, keskusta, vihreät, kristilliset ja RKP. Koossa olisivat siis suurimmat häviäjät ja koalitiolla olisi vain 105 kansanedustajaa. Asetelma ei lupaa kovin pitkäikäistä hallitusta.

Sivustakatsojaa ihmetyttää Kataisen aseman pysyvyys. Millä mandaatilla hän jatkaa hallituksen muodostajana, kun hän on jo epäonnistunut? Hän pääsi kokeilemaan valtansa rajoja, mutta ne löytyivät jo. Kokoomus ei pysty yksin sanelemaan hallitusohjelmaa, pitäisihän tämä jo uskoa.

Ei minun osaamiseni riitä analysoimaan tilannetta, joka hämmentää jo professoritason tutkijoitakin. Jokainen saa itse mielessään pelata erilaisia palapelejä, mutta järkevintä taitaisi olla vaihtaa hallituksen muodostajaa. Muistutan taas kerran mieliin, että meillä taisi olla vaalitkin ihan äsken.

Vähitellen pitäisi varmaan päästä oikeisiinkin töihin valtapelin pyörteistä. Silmiini sattui pikku-uutinen, jonka mukaan kokonaan ilman tuloja elää 20 000 kotitaloutta. Vuonna 2006 luku oli alle 10 000.  Nämä kaikki ovat niitä, jotka ovat pudonneet työmarkkinatuelta ikuiseen karenssiin eli toimeentulotuelle.

Tämä asia ei tietysti liity mihinkään eikä kiinnosta ketään. Ei ainakaan kokoomuksen hallitusneuvottelijoita.