Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Minun etuni on kaikkien etu

Eräs pohjoissavolainen fb-kaverini on kova uusliberalisti. Hän on sitä mieltä, että kuntien kaikki toiminta on yksityistettävä ja valtion toiminnoista suurin osa pitää kilpailuttaa. Julkinen sektori on pelkkä tarpeeton kuluerä, johon verovaroja syydetään silmät ummessa. Verovarat on kohdennettava yritystukiin ja sosiaalitoimi pitää lakkauttaa kokonaan. Yleensäkin kaikki kuntien ja valtion toiminta on sosialismia, jolla puututaan yksityiseen omistusoikeuteen ja rajoitetaan kilpailua.

Hänen pohjimmainen ajattelunsa paljastui kuitenkin ihan vahingossa. Kiuruvedellä on menossa kiista, jossa maanomistajat vastustavat moottorikelkkareitin rakentamista omiin metsiinsä. Reittiä rakennuttaa Pohjois-Savon ely-keskus ja sen tilaajana on Kiuruveden kaupunki. Tämänhän pitäisi olla uusliberalistille hirveintä myrkkyä: julkinen sektori puuttuu yksityiseen omistusoikeuteen ja rakentaa toisten maalle jopa poliisivartion suojaamana. Kilometrin mittaisesta reitistä maksetaan vain 150 euron kertakorvaus.

Tässä tapauksessa kyseinen uusliberalisti on yllättäen eri mieltä. Hänen mukaansa on ihan oikein, että yksityinen etu väistyy yleisen edun tieltä. Moottorikelkkailu on niin hieno harrastus, että reittejä pitää rakentaa vastaväitteistä huolimatta vaikka pakkokeinoin.

Hän on tietenkin itse moottorikelkkailun harrastaja. Tässä avautuu uusliberalismin pimein ydin eli itsekkyys. Kaikki se, mikä on hyväksi minulle, on yhteiseksi hyväksi. Julkisen sektorin kaikki toimet kelpaavat mainiosti, kunhan ne palvelevat minun etuani. Paljon kiitoksia tästä kurkistuksesta uusliberalistin ajatusmaailmaan.