Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tutkittu juttu

Kun  valtiovalta tekee pöhkön tuntuisia päätöksiä, niin kohta julkaistavat puolueettomat tutkimukset julistavat päätökset erinomaisiksi. Epäilevä nettikansa on aina tutkitusti ja todistetusti väärässä.

VTT on nyt tutkinut, että uutta E10 -polttoainetta ei kulu kuin mitättömät 0,7 % enemmän kuin 98-oktaanista polttoainetta. Ero on niin pieni, että sen takia ei kannata tankata kalliimpaa. Kaikki kokeet tehtiin ilman lämpötilan ollessa plussan puolella, vaikka ainakin minun kuulemani mukaan juuri pakkasella ajaminen kuluttaa uutta polttoainetta eniten.  Tästä ei pidetä hirveästi ääntä.

Kuopion Pelastusopiston tutkimuksen mukaan itsestään sammuvien savukkeiden tulo ainoaksi vaihtoehdoksi vähensi palokuolemia merkittävästi. Vuosina 2007 – 2009 kuolleita oli vuodessa 28, mutta viime vuonna enää 16. Tämä on pelkästään itsestään sammuvien savukkeiden ansiota. Minun tietääkseni näissä onnettomuuksissa kuolleet ovat yleensä syrjäytyneitä ja alkoholisoituneita. Tällainen henkilö ei osta kaupasta valmiita savukkeita, vaan käärii sätkiä. Sätkä sammuu aina itsestään, mutta onpahan tästäkin asiasta nyt virallinen tutkimustulos.

Tämän Kalle Päätalon tarinan olen kertonut ennenkin. Sotatalvena 1941-42 vallitsi kova ruokapula ja sotasairaalan ruokalistalla oli yleensä vain perunaa ja kastiketta. Perunat kipattiin pihamaalle pakkaseen, jossa ne jäätyivät. Keitettäessä jäätynyt peruna leviää epämiellyttävän makuiseksi limaiseksi mössöksi. Potilaat kuitenkin kuulivat jonkun professorin todistavan radiossa, että perunan jäätyessä vitamiinit tutkitusti oikein tiivistyvät niin, että siitä tulee varsinainen vitamiinipommi.

Nämä ovat niitä tutkimuksia, joihin aion jatkossakin suhtautua ihan omalla tavallani. Mitähän pitäisi sitten ajatella maatalousministeri Anttilan teettämästä hintatutkimuksesta? Ministeri asetti työryhmän tutkimaan, onko ruuan hinnannousu siirtynyt tuottajille, teollisuudelle, kaupalle vai kuluttajille. Lehtien mukaan tutkimustulos on ministerin tiedossa, mutta hän ei aio sitä julkaista. Tutkimus suljetaan kassakaappiin ja työryhmä on saanut uuden tehtävän. Nyt sen on selvitettävä, miten kuluttajat saadaan hyväksymään hintojen nousu.

Tutkimustulos ei tainnut vastata asetettuja tavoitteita.