Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hallintokulttuuria

Juuan kunnan tarkastuslautakunta vaatii arviointikertomuksessaan parempaa asioiden valmistelua päätöksentekoon. Lautakunta kuvaa osuvasti vuotta 2010 ”valitusten vuodeksi”. Monet viivästystä ja muutoksia päätöksiin tuoneet valitukset johtuivat juuri puutteellisesta valmistelusta lautakunnissa ja kunnanhallituksessa. Puutteellinen valmistelu on menettelyvirhe, jonka perusteella päätös voidaan kumota. Lautakunta on huomannut myös useita tapauksia, joissa kunta ei ole antanut julkisia asiakirjoja pyynnöstä huolimatta.

Kuin pisteeksi iin päälle kunnanhallitus aiheutti vahingossa tarkastuslautakunnalle vielä yhden ylimääräisen kokouksen. Tilinpäätös hyväksyttiin ja allekirjoitettiin kunnanhallituksessa 29.3. Tämän jälkeen tilintarkastaja halusi vielä saada ihan tavanomaisia pikku korjauksia ja tarkennuksia tilinpäätökseen, ja ne käsiteltiin kunnanhallituksessa 31.5. Kunnanhallitus kuitenkin merkitsi tilinpäätöksen muutokset vain tiedoksi, mutta kenellekään ei tullut mieleen allekirjoittaa näin syntynyttä uutta tilinpäätöstä.

Koska tilinpäätös oli allekirjoittamaton, eivät tilintarkastaja ja tarkastuslautakunta voineet antaa lopullista kertomustaan. Niinpä tilinpäätös piti ottaa uudelleen ylimääräisenä asiana kunnanhallituksen käsittelyyn 6.6. Nyt se myös allekirjoitettiin. Tarkastuslautakunta odotteli tätä päätöstä ja piti ylimääräisen kokouksen valmistuneiden asiakirjojen pohjalta.

Hallintokulttuurissa on oltava jotain vialla. Olen joskus miettinyt, että syy saattaa hyvinkin olla entinen pitkäaikainen kunnanjohtaja. Ei siksi, että hän on monien valitusten takana, vaan siksi, että hän oli liian etevä hallinnon asiantuntija. Kuten useat luottamushenkilöt ovat todenneet, niin hän totisesti kattoi päättäjille pöydän valmiiksi. Hän myös huolehti siitä, että kaikki hallinnon pienetkin muodollisuudet otettiin  huomioon. Muotovirheille ei annettu mitään mahdollisuutta.

Kaikki ennättivät tottua siihen, että kunnanjohtaja huolehtii päätösten lainmukaisuudesta. Näin kuntaan pääsi kasvamaan virkamiesten ja päättäjien uusi sukupolvi, joka ei oppinut kantamaan täysin omaa vastuutaan. Kaikki luottivat siihen, että kyllä kunnanjohtaja sanoo, jos jotain on menossa vinoon.

Uusi kunnanjohtaja toi mukanaan omat työskentelytapansa. Hänkin on kokenut kunnanjohtaja, joten pätevyydestä ei voi olla kysymys. Mitä ilmeisimmin hän on tottunut siihen, että jokainen valmistelija ja päätöksentekijä vastaa itse omien toimiensa lainmukaisuudesta. Näinhän asian pitäisi ollakin, mutta opitut tavat istuvat syvällä.

Kyllä hallintokulttuuri vähitellen muuttuu, mutta aikaa ja kumottuja päätöksiä se näköjään vaatii.