Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Törkeää on

Ilkka Kanerva joutuu vastaamaan syytteeseen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja neljä liikemiestä vastaavasti sen antamisesta. Kyseinen Rikoslain kohta on 40 luvun 1 §, jossa sanotaan näin:

Jos virkamies ottaa vastaan lahjan tai muun edun, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan taikka joka on omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa, on hänet tuomittava lahjuksen ottamisesta. Jos lahjuksen arvo on huomattava, on 2 §:n mukaan teko törkeä. Tästä on siis kysymys. Sitä en tiedä, mitä kaikkea vyyhteen liittyy, mutta uutisten mukaan kyse on ainakin syntymäpäiväjuhlista ja vaalirahoituksesta. Valtionsyyttäjän mukaan liikemiehet pyrkivät vaikuttamaan Kanervan toimintaan kaavoitusasioissa maakuntaliiton puheenjohtajana.

Lainkohdassa on tärkeää huomata, että lahjuksen ei tarvitse vaikuttaa millään tavalla virkamiehen toimintaan. Rikokseksi riittää, että sillä pyritään vaikuttamaan tai se on omiaan vaikuttamaan toimintaan. Juuri tätä oikeus joutuu nyt pohtimaan. Kanervasta en tiedä, mutta ainakin minun toimintaani yli 50 000 euroa ylimääräistä rahaa saattaisi hyvinkin olla omiaan vaikuttamaan.

Mielenkiintoista tulee olemaan kaikkien syytettyjen puolustautuminen. Jo esitutkinnan alussa Kanerva kertoi julkisuudessa, että hän ei ole koskaan ollut tippaakaan kiinnostunut kaavoituksesta. Yksi syytetyistä liikemiehistä, Toivo Sukari, ilmoitti myös, että hän ei tiedä kaavoituksesta yhtään mitään.

Jos puolustus lähtee tälle linjalle ja selitykset hyväksytään, niin silloin vasta on tapahtunut jotain törkeää. Maakuntaliiton yksi tärkeimpiä tehtäviä on kaavoitus, jolla alueita varataan eri toimintoja varten. Jos liiton puheenjohtajana on vuosikausia ollut henkilö, jota asia ei ollenkaan kiinnosta, on se aika törkeää kansalaisia kohtaan. Ja jos useita suuria kauppakeskuksia rakennuttanut liikemies ei ymmärrä kaavoituksesta yhtään mitään, niin eipä menestyminen taida paljon tietoa vaatia.