Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kansallisomaisuuden ryöstö

Näennäisen kasvoton finanassivalta ryöstää nykyisin eri maiden kansallisomaisuudet ihan avoimesti ja selvää kaavaa noudattaen. Kaava on jopa niin selvä, että sitä ei edes huomaa muuten kuin seuraamalla sitä vaihe vaiheelta.

Kun jokin maa ajautuu syystä tai toisesta talousvaikeuksiin, lähetetään iskujoukkona paikalla luottolaitos Standard & Poor’sin luottoluokittelijat. Sen seurauksena maan luottoluokitus romahtaa ja lainojen korot pomppaavat pilviin. Uutta lainaa ei saada eikä entisiä pystytä hoitamaan.

Silloin mukaan tulevat Kansainvälinen Valuuttarahasto IMF, EU ja näiden sätkynukkeina toimivat EU:n jäsenvaltiot. Resepti on aina sama ja sen tarkoituksena on yksityistää lopulta koko valtion toiminta. Eläke-, sosiaali- ja työttömyysturva on ajettava alas, työn verotusta on alennettava ja arvonlisäverotusta korotettava. Kaikki myytävissä oleva julkinen omaisuus on myytävä, ja se meneekin pilkkahinnalla. Samalla menetetään valtion osinkotulot.

Kun näin tehdään, saa maa lisää lainaa. Kaikki omaisuutta myymällä saatu raha ja uudet lainat käyvät kuitenkin vain kääntymässä valtion kassakirstussa.  Kaikki menee korkoina ja lyhennyksinä takaisin niille suurille luottolaitoksille, jotka maan ovat vaikeuksiin ajaneetkin. Maksajina ovat tietenkin kansalaiset, joiden elinolot ovat jo muutenkin huonontuneet.

Meille on annettu sellainen kuva, että portugalilaiset ja kreikkalaiset osoittavat mieltään ihan vain laiskuuttaan. He ovat muka tottuneet elämään velaksi niin mukavasti, että mistään ei haluta tinkiä. Juuri tätä mielenmuokkausta palvelevat ylikorostetut kauhujutut eläkkeiden maksamisesta kuolleille ja kevytmielisistä palkkabonuksista. Eivät ihmiset laiskuuttaan kapinoi. He kapinoivat siksi, että heiltä ollaan viemässä kaikki rahat suoraan luotonantajille.

Sama ryöväys tapahtuu meilläkin, mutta vähitellen. Meillä on vielä rahaa, mutta ei välttämättä enää kauan. Hallituksenmuodostaja kokoomus on jo vuosia ajanut juuri niitä samoja toimenpiteitä, jotka kriisimaissa aiotaan toteuttaa kertarysäyksellä. Ajatelkaapa vain vaikka arvonlisäveron nostoa ja muita tehtyjä veroratkaisuja. Valtion omaisuus meillä on suunnilleen jo myyty.

Jyrki Katainen tulee jatkossakin sanomaan, että meillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Kukahan hänen on käskenyt tätä hokea?